Descentralizarea, asumată FĂRĂ PORTURI. Ponta: Propaganda băsistă e comunistă

Guvernul şi-a angajat, marţi, răspunderea pe Legea descentralizării în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, în sală fiind prezenţi 451 de parlamentari, cei 159 ai PDL refuzând să participe la şedinţă, pe motiv că doresc “o dezbatere reală” a actului normativ. Din proiectul legislativ au dispărut componentele Transporturi – cu porturile -, agenția de prestații sociale, cinematografele şi Poliţia, dar vicepremierul Liviu Dragnea se declară optimist, afirmând că procesul descentralizării abia a început. În discursul din faţa parlamentarilor, premierul Victor Ponta afirmat că “propaganda băsistă” insistă ca aleşii locali să nu primească mai multe atribuţii, având o gândire “comunistă şi mioapă”, care nu poate fi acceptată.

“Domeniile care se descentralizează ca și competențe, atribuții și resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul și sportul, autorizarea și facilitarea în turism, cluburile și bazele sportive, bazele școlare și atribuțiile teritoriale în ceea ce privește pescuitul”, a precizat, în plenul Parlamentului, premierul Victor Ponta.

În rest, totul este învăluit în ceaţă. În afară de faptul că s-au operat 568 de amendamente, alte lămuriri nu au fost făcute. Nimeni nu ştie ce impact va avea descentralizarea acestor structuri şi de ce totul este făcut în grabă.

Cert este însă că descentralizarea nu s-a făcut către primării, ci către Consiliile judeţene şi CGMB – căruia i-a dat Metrorexul.

Şeful Executivului a mai spus că asumarea răspunderii pe Legea descentralizării este una colectivă “cum a fost și în cazul imobilelor retrocedate, pentru că nu este o decizie a unui Guvern inevitabil temporar sau a unei majorități existente în acest moment, ci un act pe care îl adoptăm pentru anii care urmează”.

Ponta reclamă “sabotajul” lui Băsescu

Ponta a adăugat că că și-ar fi dorit ca legea să fi putut fi adoptată în procedura obișnuită, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza “sabotajului” președintelui Traian Băsescu.

“Vreau să precizez că mi-aș fi dorit, cum de altfel s-a întâmplat în foarte multe cazuri, ca acest proiect să poată fi adoptat în procedura obișnuită a celor două Camere. Din păcate, avem mult prea multe legi importante și poate cea mai importantă este legea referendumului adoptată de către dumneavoastră, parlamentarii României, de două ori chiar, (…) de fiecare dată sabotajul președintelui României, cel care contestă la Curte, evident Curtea nu-i dă dreptate, dar nici astăzi nu avem această lege. Acest sabotaj pe care nu-l înțeleg și care probabil va continua anul viitor va impune ca Guvernul pe care dvs l-ați învestit și pe care îl sprijiniți să vină în fața dvs cu aceste proiecte, să le adoptăm, să le punem în practică și împreună să realizăm ceea ce doar s-a promis în ultimii 9 ani și, din păcate, nu s-a făcut – o modernizare a statului român”, a spus Ponta.

Precizăm însă că tot ce a spus este praf în ochi, pentru că legea tot va ajunge la promulgare la preşedintele ţării, aşa că nu acesta a fost motivul evitării dezbaterii în Parlament.

Disponibilizări, la anul

Premierul a asigurat că în acest an nu vor fi efectuate concedieri, dar la anul “autorităţile publice trebuie să-şi facă nişte norme cu standard european”.

“Se transferă la autorităţile locale oameni şi cu buget, şi cu imobile, însă anul viitor, pentru că e în programul nostru de guvernare, toate autorităţile publice locale trebuie să-şi facă nişte norme, nişte norme cu standard european, câte persoane, ce buget au nevoie şi atunci, în mod sigur, administraţia locală va face sigur şi reduceri. Dar nu acum, probabil pentru bugetul din 2015”, a spus Ponta.

Însă ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat deja că procesul de descentralizare şi de reorganizare administrativă va reduce cu cel puţin 10% numărul de personal.

Dragnea se dă realist

Vicepremierul Liviu Dragnea, autorul proiectului legislativ – acum ciuntit -,  a declarat, la finalul şedinţei de plen, că este realist şi optimist.

“Aș fi vrut mai multe domenii să se descentralizeze, dar în același timp privesc cu încredere spre viitor și anume că descentralizarea și la noi și în orice țară este un proces continuu și să sperăm că în anii următori, la anul, peste doi ani, vor fi și alte instituții și competențe care vor fi descentralizate”, a spus el, la finalul şedinţei de plen.

Referitor la numărul angajaţilor, Dragnea a explicat că în anexele Legii descentralizării sunt prevăzute distinct normele de personal şi cheltuielile aferente pentru personal şi pentru bunuri şi servicii.

“Legea bugetului de stat va fi aprobată, sper, în forma în care a fost trimisă, eventual cu ceva amendamente. În bugetul fiecărui minister este inclusă suma care este prevăzută în anexă la acest proiect de lege deocamdată. În momentul în care Legea descentralizării va fi în vigoare, suma care este prevăzută în anexă pentru fiecare instituţie în parte şi pentru fiecare judeţ în parte va fi transferată din bugetul ministerului respectiv în bugetul instituţiei care se descentralizează”, a precizat Dragnea.

Bugetul, modificat

El a infirmat că modificarea bugetului de stat prin Legea descentralizării ar reprezenta de fapt o rectificare bugetară, în situaţia în careactul normativ privind descentralizarea va intra în vigoare abia după promulgarea bugetului de stat.

“Nu este nicio problemă dacă nu intră în vigoare de la începutul anului, iar dacă se va întâmpla acest lucru în ianuarie sau februarie, în acel moment sumele se transferă de la bugetul de stat”, a conchis el.

Bugetul de stat a fost aprobat de Guvern în 14 noiembrie, dar trebuie aprobat de Parlament – probabil în 9 decembrie – şi apoi promulgat de preşedintele Traian Băsescu.

Promulgarea, tot la Băsescu

Totodată, angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului mai are nişte paşi de parcurs. Astfel, conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile, va fi adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Cum este imposibil acest lucru, deoparece USL are 70% majoritate parlamentară, trecem la pasul următor.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Președintele României are posibilitatea de a cere reexaminarea legii în ședința comună a celor două Camere, apoi, dacă va fi nemulţumit de forma finală, va putea solicita Curții Constituționale să o examineze.

În final, trebuie precizat că nimeni nu ştie exact cum arată forma finală a Legii descentralizării, pentru că ultimele modificări au fost operate chiar în ziua asumării. Vom reveni cu precizări după publicarea ei în Monitorul Oficial.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.