Dijmă pentru drumurile judeţene din Hunedoara

Transportatorii primesc o nouă lovitură: Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a instituit, prin HCJ nr. 121/2013, o taxă de acces pe drumurile judeţene pentru autovehiculele cu masa maximă pe axă mai mare de 5,5 tone. Autorizaţiile de acces sunt de mai multe tipuri, iar perioada minimă de „dijmă” este de 5 zile pentru un camion mai mare de 10 tone, care va fi taxat cu 1.000 lei. Pentru 15 zile, taxa va fi de 2.500 lei şi tot aşa, până la 12 luni, când taxa ajunge la 40.000 de lei. La camioanele mai mici, perioada minimă de taxare este de 15 zile. CNR a cerut o întrevedere urgentă cu factorii de decizie ai CJ Hunedoara, dar nu a primit până acum niciun răspuns.

Iată adresa transmisă în 27 septembrie Consiliului Judeţean Hunedoara: “Prin prezenta, Confederaţia Naţională Rutieră roagă Consiliul Judeţean Hunedoara să ia act de îngrijorarea transportatorilor membri ai confederaţiei, privitor la Hotărârea Consiliului Judeţean 121/2013 referitoare la introducerea taxei de folosinţă a drumurilor publice judeţene de către autovehiculele care au masa maximă pe axă mai mare de 5,5 tone. Acest proiect contravine liberei circulaţii pe drumurile publice garantate de către tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeană şi din aceasta cauză CNR propune o întâlnire prealabilă cu factorii de decizie din Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru a găsi soluţii de comun acord cu transportatorii în această privinţă”, semnată de Siegfried Mayer, secretarul general al CNR.

Iată cele 3 tipuri de autorizaţii de acces, cu taxele aferente perioadelor stabilite de consilierii judeţeni:

taxe CJ Hd 121

taxe 2

Daţi click pentru a putea vizualiza integral HCJ nr. 121.

Cât priveşte declanşarea unor eventuale măsuri de protest  faţă de problemele existente, CNR precizează următoarele: “În cazul HCJ 121/2013 a HD aşteptăm reacţia CJ HD la invitaţia CNR la dialog. La nivel naţional însă aşteptăm poziţia Parlamentului faţă de OUG 11 şi OG 43. Fără votarea OUG 11 în forma agreată de CNR (descarcată de conţinutul obligaţiei de liceţtiere), nu se pot modifica nici OMTI 980 şi, în final, nici HG 69. Credeţi-ne, nici nouă nu ne convine aşteptarea, dar purtăm responsabilitatea unor decizii văzând situaţia îndeaproape. Credem, într-adevăr, că apariţia acestor scăderi de amenzi este o problemă de timp scurt”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.