UPDATE! Eutanasierea maidanezilor este constituţională

Legea prin care maidanezii pot fi eutanasiaţi în a 14-a zi de la prindere, dacă nu sunt adoptaţi, este constituţională, a decis, miercuri Curtea Constituţională a României (CCR). Acum urmează promulgarea actului normativ, iar preşedintele Traian Băsescu a anunţat că o va face “fără rețineri”, imediat ce va primi documentul. “În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără rețineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce aducem populația canină la o dimensiune rezonabilă, se poate gândi și un alt mod. Dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general”, a argumentat şeful statului.

UPDATE: Președintele Traian Băsescu a semnat, la circa 4 ore de la decizia CCR, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Faţă de decizia din ianuarie 2012, când CCR declarase neconstituţională eutanasierea, motivând că această măsură extremă trebuie luată numai în cazul animelalor bolnave incurabil, acum magistraţii constituţionali au dat cale liberă autorităţilor locale. De altfel,  Art. 8 al legii, modificat, prevede exact paşii până la eutanasiere, care este ultima măsură.

Cum legea a fost votată acum cu o majoritate covârşitoare, atât de PSD, cât şi de PNL, toată lumea s-a convins că anul trecut, în ianuarie, votul lor împotrivă a fost dat doar pentru că se aflau în opoziţie. PDL a votat pentru eutanasiere, la fel ca prima dată.

Câteva sute de protestatari au blocat Calea 13 Septembrie, în faţa sediului CCR, încă de dimineaţă, aşteptând sentinţa magistraţilor constituţionali.

Manifestaţia a continuat şi după aflarea veştii, la prânz, iar demonstranţii au anunţat că vor continua să iasă în stradă şi în zilele următoare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU          

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.