Fara aviz de mediu pentru unele constructii

Ministrul Laszlo Borbely propune modificarea Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, astfel incat sa nu mai fie necesare avize de mediu pentru acele constructii care nu au impact asupra mediului si sanatatii populatiei si nu sunt amplasate in situri Natura 2000. “De circa jumatate de an lucreaza colegii mei la un proiect de modificare a legii”, a spus el vineri, intr-o conferinta de presa.

Ministrul Mediului sustine ca ideea sa “vizeaza debirocratizarea”. Insa nu i-a venit asa, dintr-o data, ci abia dupa ce s-a lovit el insusi de birocratia din domeniu. Concret, a avut o experienta neplacuta cu Fundatia “Bernady Gyorgy” din Targu Mures, pe care o patroneaza, in momentul in care a intentionat sa amplaseze o placuta pe cladire.

“Trebuia sa punem o placa pe cladire si a trebuit sa ma duc la Agentia pentru Mediu pentru o aprobare. Si am intrebat: ce impact are asupra mediului? Are impact daca construiesc pe un monument, ca trebuie sa cer (aviz) de la (Directia de) Cultura, dar impact asupra mediului nu. Si atunci am inceput sa ii iau la bani marunti si am observat ca, in anumite cazuri, nu se justifica. Si va spun unde nu o sa mai cerem de acum incolo: la lucrari de constructii cu caracter provizoriu, chioscuri, tonete, spatii de expunere si panouri de afisaj firme si reclame, copertine situate pe caile si spatiile publice; la lucrari de modificare, reparare, protejare, de restaurare, conservare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni, lucrari de supraetajare cu inca un nivel, o singura data in suprafata maximum 20% din suprafata construita, lucrari de extindere a cladirilor sociale, sanatate, de cultura, daca extinderea se incadreaza in prevederile locale de urbanism; la schimbarea folosintei constructiei existente, lucrari de reparatii cai de comunicatii, dotari tehnico-edilitare fara modificarea traseului si a functionalitatii, lucrari de reparare mobilier urban etc.”, a spus Borbely.

El a apreciat ca toate aceste tipuri de constructii “nu au nicio legatura cu mediul” si a mentionat ca au existat 90.000 de cereri perntru astfel de avize in 2011. “Deci, degrevam si pe cei care au de dat aceste acorduri si, mai ales, ii degrevam pe cetateni, care trebuie sa mearga la un ghiseu si sa stea zile pana cand obtin aceste aprobari. Lucram cam de o jumatate de an, sa vedem daca putem (modifica) prin ordonanta sau prin lege”, a conchis ministrul.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.