Fără comisioane la retragerea de numerar la bancomat și la administrarea sau închiderea unui cont – proiect OUG

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a întocmit un proiect de Ordonanță de Guvern prin care se vor interzice comisioanele la retragerea de numerar – indiferent denumărul de operațiuni efectuate -, la depunerea de bani, administrarea sau închiderea unui cont.

“Prin proiectul legislativ se dorește transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei 2014/92/UE, respectiv crearea cadrului legal național cu privire la drepturile și obligațiile consumatorilor și ale prestatorilor de servicii de plată atunci când se prestează servicii de plată aferente unui cont de plăți, respectiv aspecte referitoare la transparența și comparabilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plăți deținute de aceștia, la schimbarea conturilor de plăți, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plăți, precum și la deschiderea și utilizarea conturilor de plăți cu servicii de bază”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

În cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene atât la ghișeul băncii, cât și la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit.

Totodată, banca poate percepe comisioane dar acestea trebuie să fie rezonabile, adică să țină cont de nivelurile veniturilor naționale și de comisioanele medii percepute de instituțiile de credit pentru serviciile furnizate privind conturile de plăți.

Proiectul ANPC conține și prevederi referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăți și la schimbarea conturilor de la o bancă la alta sau în cadrul aceleiași bănci.

Va fi înființat cel puțin un site pe Internet pentru compararea comisioanelor, independent din punct de vedere operațional de prestatorii de servicii de plată, care, potrivit proiectului, poate fi administrat de o autoritate publică și/sau de asociațiile de consumatori luate în evidența de ANPC care desfășoară de cel puțin trei ani activități în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiar-bancare. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.