Fără diferenţe între bărbaţi şi femei la contractele de asigurare

În contractele de asigurare încheiate după 21 decembrie nu mai există diferenţieri în funcţie de sex la capitolul prime şi beneficii pentru persoana asigurată, întrucât în legislaţia românească se aplică Directiva Europeană privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi cu privire la accesul la bunuri şi servicii, informează Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

CSA reaminteşte că “prin hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), din 1 martie 2011, începând cu 21 decembrie 2012 devin inaplicabile prevederile art. 5(2) din Directiva CE 113/2004, care permiteau prime şi beneficii diferenţiate pe sexe, în domeniul asigurărilor”.

Directiva europeană a fost transpusă în legislaţia românească prin Ordonanţa de Urgenţă 61/2008 privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii.

Astfel, deși elementul sex poate fi folosit în continuare în asigurări, acesta nu trebuie să determine diferențe în materie de prime și beneficii pentru persoana asigurată, în toate contractele noi, precizează CSA.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.