Fără restricţii la frontiera cu ţările din afara UE, până la 1 decembrie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a suspendat până la 1 decembrie ordinul valabil la toate frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), intrat în vigoare vinerea trecută, în privinţa restricţiilor la cantităţile de tutun, alcool şi alimente ce pot fi aduse în România. Decizia a fost luată în urma aglomeraţiei de vinerea trecută din vama Albiţa, unde cei ce veneau din R. Moldova au stat ore întregi să completeze noul formular despre care nici vameşii (2 pe tură) nu ştiau mare lucru. Din acest motiv, sute de maşini au stat la coadă pe mai mulţi kilometri la intrarea în ţară, timp de mai mult de 24 de ore.

“Ordinul preşedintelui ANAF privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, a fost suspendat temporar şi va reintra în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2013”, a anunţat ANAF, printr-un comunicat.

Decizia Argumentul autorităţilor este asigurarea unui “nivel crescut de siguranţă şi confort” pentru cetăţenii ale căror bagaje nu conţin bunuri care să facă obiectul unor scutiri sau restricţii.

“În acest sens, Direcţia Generală a Vămilor va asigura adaptarea capacităţii administrative la specificul fiecărui birou vamal, pe tipologii de călători şi bunuri”, arată ANAF.

Potrivit ordinului emis de preşedintele agenţiei, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, în anumite limite cantitative – cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

Măsurile restrictive au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele ANAF “ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în ţară de călători, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră conduc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri”.

În Vama de la Porţile de Fier I, autorităţile vamale au monitorizat aproximativ 1.300 de persoane care, la intrarea în vigoare a ordinului restrictiv, au tranzitat zilnic vama, chiar şi de două-trei ori într-o zi şi au adus în ţară câte două pachete de ţigări şi un litru de alcool de persoană, atât cât permitea legea.

“Ordinul va reintra în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2013, fiind o măsură cu caracter admnistrativ destinată atât prevenirii și combaterii evaziunii vamale și fiscale pentru o serie de bunuri cu risc fiscal ridicat, cât și protejării sănătății consumatorilor, în cazul mărfurilor alimentare”, mai precizează ANAF.

Daţi click pentru a vizualiza Măsurile speciale de efectuare a controlului vamal asupra bagajelor personale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.