Firmele vor plati aceleasi impozite ca populatia, pentru imobile

Guvernul Ponta va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor varia, de anul viitor, in functie de destinatia imobilului. Sistemul actual stabileste cote diferentiate pentru persoane fizice si firme, fiind mult mai mici pentru populatie – care insa cresc cu 65% pentru prima cladire in plus fata de cea de domiciliu, cu 150% pentru a doua si cu 300% pentru a treia si urmatoarele. Deocamdata, totul este la nivel de intentie din partea Executivului condus de Victor Ponta. Ce se stie sigur este ca impozitele si taxele locale vor fi majorate din 2013 cu 16,05%, reprezentand inflatia cumulata in ultimii 3 ani. 

“Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de contribuabil (persoana fizica sau persoana juridica – n.r.)”, se arata in scrisoarea de intentie trimisa de Guvern la Fondul Monetar International.

In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

In prezent, modul de calcul difera: la persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impoziabila, calculata in functie de materialele de constructii, de utilitati si de zona in care este amplasat imobilul. Potrivit OG 30/2011, valoarea creste pentru mai multe proprietati.

In cazul companiilor, cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5%, inclusiv din valoarea de piata. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare. In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti, intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta si intre 30% si 40% pentru cladirile nereevaluate in ultimii 5 ani.

Indexare cu 16% de anul viitor

Impozitele si taxele locale vor creste incepand cu anul viitor cu 16,05%, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012. Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare.

Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010. De atunci, cuantumul darilor catre stat a ramas acelasi.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.