Gata cu gratarul peste tot! Legea Picnicului vine cu amenzi

Romanii nu mai au voie sa faca gratar pe unde li se nazare. Camera Deputatilor, for decizional, a aprobat, marti, Legea Picnicului, printre reglementari figurand si autorizarea acestora numai in zonele special amenajate. Deocamdata nu prea exista asemenea spatii, astfel ca doritorii de iesiri la iarba verde trebuie sa inghita in sec. Vor avea insa de indurat si dupa  amenajarea lor, deoarece nu li se va da voie sa-si spele vasele la rau, sa dea muzica tare, sa distruga plantele, sa posteze semne sau mesaje pe copaci si, mai ales, sa lase deseuri in urma lor. Cine nu respecta aceste reguli risca amenzi intre 100 si 5.000 de lei. Desigur, ca in orice lege romaneasca, ramane la latitudinea constatatorului sa aplice amenda cea mai mica si cea mai mare.

Actul normativ defineste picnicul drept “orice activitate de recreere desfasurata in zone de afluenta publica consacrate pe domeniul public sau privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, de una sau mai multe personae, si care presupune consumul de bauturi si/sau alimente, precum si dupa caz aprinderea sau nu a focului”.

Legea Picnicului trece responsabilitea zonelor de picnic in sarcina autoritatilor locale, stabileste criterii clare de amenajare si dotare a zonelor de picnic, precum si amenzi pentru cei care incalca aceste prevederi.

Potrivit noii legi, vor fi special amenajate pentru picnic zone dotate cu utilitati si facilitati pentru aceasta activitate si in care aprinderea focului este permisa. Acestea vor fi indicate in parcuri si in zonele limitrofe padurilor situate in intravilanul localitatilor.

Persoanele care vor merge la picnic nu vor avea voie sa spele obiectele folosite la aceasta activitate in apele din vecinatatea zonei special amenajate, nu vor avea voie sa hraneasca animalele salbatice, sa distruga plantele, sa posteze semne sau mesaje. Acestia vor trebui sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate, sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa-l supravegheze permanent, sa lase locul curat si nealterat, sa nu arunce tigari sau chibrituri aprinse in alte locuri decat cele special amenajate, sa respecte bunele moravuri.

Green Revolution si-a vazut visul

Asociatia Green Revolution si-a vazut visul, actul normativ fiind propunerea sa. “Legea Picnicului nu ingradeste drepturile individului de a iesi in natura, ci doar introduce reglementari pentru cei care nu inteleg ca abuzul asupra naturii nu reprezinta drepturi constitutionale”, declara, miercuri, intr-un comunicat, Raluca Fiser, presedintele asociatiei.

“Ne bucuram ca Legea Picnicului a fost aprobata de Camera Deputatilor. Este o lege la care noi am muncit 4 ani. Este o lege curata pentru otaramurdara, o lege care ne va permite tuturor sa ne bucuram de natura si sa o lasam curata si nepoluata celor care vor veni dupa noi”, mai afirma Fiser.

Actul normativ nu stabileste numarul, suprafata sau tipul zonelor de picnic alese de catre autoritatile locale, ci stabileste un cadru general de reguli si obligatii pe care autoritatile, dar si publicul larg, trebuie sa-l respecte atunci cand deruleaza activitati de picnic.

Legea Picnicului va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedintele Traian Basescu si publicata in Monitorul Oficial.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.