Guvernul a retrimis Curții Constituționale Legea pensiilor nesimțite pentru baronii locali

ciolos-pislaruDecizia recentă a Parlamentului privind finanțarea din bugetele locale a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinții și vicepreședinții consiliilor locale nu a rămas netaxată de premierul Dacian Cioloș. Guvernul a atacat din nou legea la Curtea Constituțională a României (CCR), pentru a doua oară în ultimele 6 luni. 

“Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituțională, chiar azi am semnat. (…) Din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii sau indemnizații speciale. Ele, așa cum e prevăzută legea acum, ar continua să impacteze bugetul de stat pentru că și bugetele locale, în mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat. Și, pe de altă parte, nu se respectă principiul contributivității, legea aceasta ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou CCR să clarifice dacă aceste elemente, care în continuare sunt menținute în lege, sunt constituționale”, a spus astăzi Cioloș, la RRA.

Guvernul a sesizat prima dată CCR în 26 decembrie, după ce Parlamentul adoptase în 21 decembrie actul normativ.

“În forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat”, a fost argumentul suprem.

Curtea Constituțională a decis în 20 ianuarie că legea este discriminatorie și nu precizează sursa de finanțare. Parlamentarii au găsit-o însă rapid: bugetele locale.

În legea inițială se mai prevedea că baronii locali pot primi pensie specială chiar și după 2 ani de mandat. Prin noile modificări, aceștia trebuie să încheie un mandat de 4 ani.

Totodată, cei care au fost condamnați definitiv – dar atenție, cu executare! pentru infracțiuni comise în exercitarea funcției nu vor beneficia de această pensie.

De asemenea, nu se va putea cumula pensia de ales local cu cea de parlamentar.

Lege urmează să intre în vigoare din ianuarie 2017.

Este de așteptat ca taxele și impozitele locale să fie majorate substanțial, pentru a acoperi această necesitate de lux, în bugetele finanțate masiv din aceste dări directe ale contribuabililor – cum sunt Capitala și marile orașe.

Principiului contributivității, încălcat

Premierul a ridicat însă și problema încălcării principiului contributivității.

“Problema acestor pensii speciale este, în primul rând, faptul că ele nu respectă principiul contributivității. Adică pensii speciale înseamnă că dai ca și pensie mai mult decât categoria respectivă a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie să suporte acest surplus. A fost și motivul pentru care noi am contestat la CCR — unul dintre motive — atunci când Parlamentul luase această decizie. Au fost făcute anumite modificări, dar care nu au integrat elementele constatate la CCR și acceptate de CCR”, a explicat Cioloș.

În opinia prim-ministrului, ideea de pensii speciale riscă să afecteze însăși consolidarea sistemului de pensii.

“Ideea de pensii speciale, dacă avem multe astfel de categorii care acumulează pensii speciale, (…) riscă să afecteze însăși consolidarea ideii și a sistemului de pensii din România”, a adăugat șeful Guvernului.

Alte două legi, “pe țeavă”

La rândul său, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat, recent că că pensiile speciale “erodează sistemul public de pensii”, întrucât “sunt făcute pe un regim non-contributiv, ceea ce înseamnă că noi toți ceilalți cotizăm bani pentru ca aceste pensii să poată fi plătite”.

“Din păcate, în Parlament sunt pregătite încă două proiecte: unul care este eliminarea stagiilor de cotizare în sistemul de pensii pentru militari și celălalt legat de agricultorii din fostele cooperative. Ceea ce încerc eu să transmit către spațiul public și în mod indirect către parlamentari este să ne asumăm împreună ca, într-un an electoral, să nu sărim pârleazul cu măsuri care nu sunt sustenabile”, a spus ministrul în ziua adoptării pentru a doua oară în Parlament a pensiilor speciale pentru baronii locali.

“Mi se pare incredibil că, în al patrulea an de mandat, brusc, ne-am adus aminte de toate măsurile astea: de alocații, indemnizații, protecție, drepturi sociale. Nu este posibil așa ceva. Cu tot respectul instituțional pe care îl voi avea de fiecare dată față de instituția Parlamentului, există niște limite, pentru că aceste limite înseamnă de fapt că se va afecta practic nivelul și standardele de viață ale cetățenilor, în momentul în care bugetul crapă pentru că ai adoptat niște lucruri fără să te gândești la resurse”, a conchis Dragoș Pîslaru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.