Guvernul împrumută CFR Călători şi-i dă gratuit carburanţi

Guvern a decis săptămâna trecută, prin Ordonanţă de urgenţă, ca Ministerul Finanţelor să-i acorde CFR Călători un împrumut de 579 milioane lei din Trezorerie, cu termen de rambursare 27 noiembrie, pentru a-şi plăti restanţele către CFR SA consemnate la finele anului trecut. În plus, îi va da peste 32.000 de tone de carburanţi din rezerva de stat.

Carburanţii vor fi acordaţi în contul compensaţiei serviciilor publice sociale pentru transportul public feroviar de călători. În acest sens vor fi scoase cu titlu gratuit, din rezerva de stat, 32.487 tone carburanţi, respectiv motorină Euro 4 şi Euro 5.

În ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Guvernul îşi asumă includerea în ţinta de deficit pentru primul trimestru a unui împrumut din Trezorerie pentru CFR Călători, pentru reducerea arieratelor. Acest a va fi înregistrat drept cheltuială bugetară, la prima rectificare a bugetului.

În acelaşi document se arată că datoriile companiilor feroviare către furnizorii de electricitate vor fi plătite parţial, iar cele ale CNADNR integral, din buget, iar alte companii vor fi trecute în insolvenţă “sau lichidare”, pe această listă fiind deja incluse Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia.

După “insolvenţa de succes” din 2013, Hidroelectrica a intrat din nou în insolvenţă, săptămâna trecută. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.