Impozitul forfetar se amână pentru 1 ianuarie 2014

Impozitul forfetar se amână până la începutul anului viitor, atunci când spălătoriile auto, service-urile auto, restaurantele, barurile, cafenelele, saloanele de înfrumuseţare, hotelurile şi pensiunile vor trebui să renunţe la impozitul pe profit de 16% sau la cel pe venit de 3% şi să se alinieze noilor măsuri fiscale. Termenul de introducere a acestui tip de impozitare a fost amânat de două ori de ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini: o dată la 1 iulie şi acum, când fusese programat pentru 1 octombrie.

Executivul a discutat în şedinţa de miercuri, în primă lectură, proiectul de lege întocmit pentru impozitul forfetar, dar cum nu a avut toate avizele, nici nu a putut fi adoptat.

Poate în şedinţa viitoare se va rezolva şi această formalitate, pentru ca Parlamentul să discute şi să adopte legea în regim de urgenţă, până la vacanţa de iarnă.

Astfel, schimbarea va putea fi făcută de la 1 ianurie 2014.

Ministrul Maria Grapini anunţa, la începutul anului, că unul dintre domeniile unde se înregistrază cele mai frecvente cazuri de evaziune, pentru că nu se declară profit, este cel al serviciilor, motiv pentru care a făcut demersuri pentru schimbarea legislaţiei fiscale.

În luna mai, ea a trimis Ministerului Finanţelor proiectul, spre analiză, anunţând că s-au identificat, pentru fiecare cod CAEN, indicatorii relevanţi care i-ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. 

La spălătorii auto şi service-uri a fost necesar să fie stabiliţi indicatori specifici – dacă este doar spălătorie, dacă face şi service sau dacă face şi RAR, spunea Grapini.

“Acolo va fi o plată a unei sume fixe în funcţie de suprafaţă şi de ce face. Dacă este numai spălătorie are o anumită sumă, dacă este şi spălătorie şi reparaţii şi dacă mai are şi tehnologia specifică să facă verificarea impusă de RAR are alte sume. Nu va apărea ca o presiune fiscală. Au fost foarte fericiţi cei din service. Au spus că este o concurenţă neloială la ei, teribilă, mai ales că unii dintre ei nu au investit în acea aparatură de care au nevoie ca să facă verificările RAR şi că sunt tot felul service-uri pe toate drumurile care nu plătesc nimic, fac la negru”, a declarat Maria Grapini în 13 mai.

Apoi toată lumea a aşteptat momentul 1 iulie, dar cu 2 zile înainte de soroc, ministrul delegat pentru IMM-uri a anunţat amânarea pentru 1 octombrie.

După o lună, data nu mai era certă. “S-a ajuns la o serie de coeficienţi de plată, dar încă nu au fost definitivaţi, astfel că data privind aplicarea impozitului forfetar va fi o decizie comună a ministrului Finanţelor şi a celui pentru IMM-uri, cel mai probabil 1 ianuarie 2014”, anunţa, în 30 iulie, Cosmin Trif, consilierul ministrului.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.