Indemnizaţia de creştere a copilului se majorează de la 1 octombrie

De la 1 octombrie, mamele vor primi o indemnizaţie de creştere a copilului majorată de la 75% la 85% din venitul net, potrivit Legii de aprobare a OUG 124/2011, adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor – for decizional. Actul normativ mai are de primit votul final a Camerei, dar este doar o simplă formalitate, după ce toate grupurile parlamentare, inclusiv cel al PDL, şi-au manifestat acordul pentru aceste prevederi. Efortul bugetar suplimentar va fi de 11 milioane lei pentru acest an şi de 67 milioane lei pentru 2013. În prezent există în plată 153.090 de beneficiari (mame şi taţi), dintre care 20,52% cu venituri peste 1.500 lei, 33,12% cu venituri între 600 şi 1.500 lei şi ceilalţi 46,36% fără venituri. 

Sunt păstrate pragurile existente, respectiv nu mai mult de 3.400 lei – în caz că se optează pentru varianta de 1 an de concediu şi nu mai mult de 1.200 lei în cazul variantei de 2 ani de concediu.

De asemenea, stimulentul de inserţie se va acorda şi pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. “Acest lucru va ajuta la crearea unui echilibru între nevoia părinţilor de a fi aproape de copil ăn primii ani de viaţă şi reintegrarea mai rapidp pe piaţa muncii”, se precizează în comunicatul Camerei Deputaţilor.

S-a renunţat, totodată, la condiţionarea acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei de creştere a copilului doar pentru primii 3 copii din familie. Astfel, conform noii modificări, dacă o mamă angajată doreşte să aibă 4 sau mai mulţi copii, ea va putea să beneficieze de concediu şi indemnizaţie.

Alte facilităţi

Totodată, se acordă o sumă suplimentară de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr.148/2005 şi naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr. 111/2010.

Se asigură, de asemenea, posibilitatea ca o persoana singură care are în întreţinere copil cu dizabilitate gravă să beneficieze simultan atât de indemnizaţia lunară sau de sprijinul lunar acordate în baza art. 31 si 32 din OUG nr.111/2010, cât şi de indemnizaţia lunară de însoţitor (în locul asistentului personal) reglementată la art. 42 din Legea nr. 448/2006.

Păsuiri la plata impozitelor

Legea mai prevede flexibilizarea posibilităţilor de plată a taxelor şi impozitelor locale datorate de cei care primesc ajutor social, prin prelungirea perioadei în care sunt obligaţi să achite aceste dări către stat. Astfel:

  • verificarea plăţii impozitelor şi taxelor locale se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puţin 6 luni, pentru evitarea oricărei discriminări şi excluderea de la această verificare a familiilor monoparentale;
  • stabilirea unei perioade de graţie de 60 de zile pentru cei care nu şi-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp în care pot achita această datorie şi astfel se poate evita suspendarea plăţii indemnizaţiei, aşa cum s-a decis prin OUG 124/2011;

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.