Investitorii vor primi 30% din chiria locuintelor construite prin ANL

 

Investitorii privati care vor participa la construirea locuintelor in parteneriat public-privat (PPP) cu Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) vor primi 30% din chirii, potrivit ordonantei de urgenta aprobate saptamana trecuta si publicate joi in Monitorul Oficial. Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, considera ca avantajul major al sistemului PPP este ca statul pune la dispozitie terenul, privatul vine cu banii pentru construire, urmand sa-si amortizeze din chirii aceasta investitie sigura, iar tinerii vor putea obtine locuinte cu chirii mici. In plus, statul va stimula economia, domeniul constructiilor fiind cel care a oferit plusul din trimestrul III al lui 2011 pentru cea mai mare crestere economica din 2008 pana astazi.

Ordonanta de urgenta, care modifica Legea 152/1999 privind organizarea si functionarea ANL, stipuleaza ca sumele incasate din inchirierea locuintelor ANL se distribuie 50% ca venit la bugetul de stat, 20% catre Agentia Nationala pentru Locuinte si 30% catre investitorul privat.

De asemenea, ordonanta prevede explicit ca, dupa expirarea contractului de inchiriere initial de 5 ani, chiriasilor care au implinit varsta de 35 de ani li se prelungeste cu un an contractul, prin recalcularea chiriei. Aceasta va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, impozitele pe cladiri si pe teren, recuperarea investitiei, in functie de durata normata, precum si un profit supus negocierii intre parti. “Am aprobat in sfarsit, dupa mai bine de un an de negocieri cu Ministerul Finantelor si alte institutii financiare interne si internationale, ca ANL-ul sa poata construi locuinte pe care sa le inchirieze, prin atragerea capitalului privat. Practic, vorbim de PPP-uri pentru constructia de locuinte pentru tineri, care urmeaza apoi sa fie inchiriate celor care corespund criteriilor de acordare”, anunta Elena Udrea, pe blogul sau.

Ministrul Dezvoltarii precizeaza ca avantajul major al acestui sistem vine din faptul ca statul pune la dispozitie terenul, iar privatul va veni cu banii pentru construirea locuintelor, urmand ca investitia lor sa se amortizeze din chirii. “Poate sa se mearga si pe varianta concesionarii terenului pe o perioada determinata sau pe finalizarea unor proiecte deja incepute. Este un sistem avantajos pentru toate cele trei parti: tinerii vor putea obtine locuinte cu chirii scazute, privatii fac o investitie sigura, iar statul isi indeplineste rolul social, dar stimuleaza si economia. Sa nu uitam ca domeniul constructiilor este cel care a oferit plusul din trimestrul trei, pentru cea mai mare crestere economica din 2008 si pana acum”, mai spune Udrea.

Ea se declara optimista in privinta succesului PPP-urilor, estimand ca, incepand din 2012, numarul locuintelor pentru tineri construite in asociere intre stat si privat va incepe sa acopere cererea mare existenta acum. “PPP-urile reprezinta un mare pas inainte. Ma astept la o crestere exponentiala a numarului de locuinte construite spre inchiriere, in urma deciziei luate de Executiv. Multi dezvoltatori imobiliari doresc sa investeasca intr-un asemenea program, si eu cred ca el poate sa aiba efecte cuantificabile (blocuri finalizate) inca din 2012”, precizeaza ministrul Dezvoltarii.

Elena Udrea insista pe faptul ca “in felul acesta, realizam o apropiere a ANL de administratia locala”, amintind ca “in repetate randuri mi-am exprimat dezideratul ca o buna parte din atributiile ANL-ului sa fie descentralizate si lasate in zona administratiilor locale”.

In locuintele nou construite vor locui exclusiv tinerii care au nevoie. Repartitia locuintelor se va face la nivel local, contractele de inchiriere urmand a fi incheiate de catre ANL.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.