Legea BAC-ului profesional, respinsă de Băsescu. Andronescu: “E mâna lui Funeriu”. Funeriu: “E un bacalaureat second-hand!”

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, argumentând că insuficienta reglementare a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului pentru anul viitor. Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi autoarea modificării legislative, reclamă că “este strict mâna” fostului ministru Daniel Funeriu şi că, săptămâna viitoare, actul normativ “va trece rapid prin Parlament”. Daniel Funeriu, în prezent consilier prezidenţial  pe probleme de învăţământ, explică însă că “va fi un BAC second-hand”, că “este inacceptabil să modifici examenul la o lună după începerea şcolii” şi că Andronescu “trebuie să decidă să fie contemporană cu anul 2012”.

“Considerăm că introducerea Bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementarea a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate şi impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuţie prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare şi de desfăşurare, precum şi conţinutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar”, se arată în cererea de reexaminare.

Conceptul de bacalaureat, demonetizat

Totodată, “introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atât în plan intern, cât şi extern, deoarece va fi o diplomă care poate fi obţinută extrem de uşor şi cu o relevanţă scăzută”, susţine preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, având în vedere dispoziţiile Legii Educaţiei Naţionale 1/2012, prin care se reglementează şi învăţământul profesional, noua lege este inoportună, întrucât introducerea intempestivă şi fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerenţa sistemului de educaţie.

“De asemenea, legea aflată la promulgare nu este oportună deoarece certificarea competenţelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor, şi nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul «profesional». Bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate ţările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universităţi. Aşadar, actuala formă a legii ar duce la situaţia în care s-ar obţine o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor. Introducerea unei astfel de confuzii, între certificarea academică şi cea profesională, în sistemul educaţional românesc, este de natură să conducă la scăderea încrederii şi a relevanţei sistemului naţional de învăţământ şi în diplomele acordate de acesta”, se arată în cererea preşedintelui.

Andronescu: “Păcat că s-a spus atât de târziu”

Ministrul Ecaterina Andronescu susţine că solicitarea şefului statului de reexaminare a legii a fost făcută “exact în ultima zi prevăzută de lege, şi nu mai devreme”, tocmai pentru a se pierde două săptămâni în demersul pentru introducerea bacalaureatului profesional din 2013. “Păcat că s-a spus atât de târziu”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Ea nu l-a învinovăţit pe Traian Băsescu, considerând că “este rea-credinţă din partea domnului Funeriu, care a dovedit, o dată în plus, că nu îi pasă de tineri”. Amintim că Daniel Funeriu a fost ministru al Educaţiei în perioada în care a fost adoptată LEN nr. 1/2011.

Andronescu a mai argumentat că metodologia pentru bacalaureat este elaborată şi, în plus, nu este nevoie de o pregătire specială a elevilor, pentru că, practic, nu li se adaugă nimic la materiile pentru acest examen .

Ea a precizat că actul normativ “va trece rapid prin Parlament”, săptămâna viitoare. Senatul a adoptat, 17 septembrie, în calitate de for legislativ decizional, Legea privind introducerea Bacalaureatului profesional. Au fost 73 de voturi “pentru”, 15 “împotrivă” şi o abţinere.

Funeriu: “Va fi BAC second-hand”

“Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea şcolii. Legea privind BAC-ul profesional este inoportună şi incorectă, pentru că dă naştere unui Bacalaureat second-hand. Să nu vindem iluzii copiilor!”, a declarat consilierul prezidenţial pentru Educaţie, Daniel Funeriu, citat de RFI.

El susţine că decizia nu putea să fie sustenabilă “doar pentru că avem campanie electorală în acest an”.

“Dacă dvs. cunoaşteţi vreo ţară din Europa, care a modificat modul de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după ce a început anul şcolar, vă rog să-mi spuneţi, pentru că eu nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva în ultimii 40 de ani în Europa”, a mai spus Funeriu.

Elevii care termină un liceu industrial au diplomă de certificare a calificării profesionale

Fostul ministru a precizat că “elevii de la liceele industriale care termină liceul şi nu au Bacalaureatul au cu toţii o diplomă de certificare a calificării profesionale”.

“Toţi aceşti elevi au la această oră certificatul de calificare profesională, lucru puţin ştiut. Altfel spus, un elev care termină liceul, un liceu tehnologic are o diplomă de certificare a calificării profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu şi aşa mai departe. Or nu poţi să certifici prin Bacalaureat o calificare profesională, de exemplu Bacalaureat de frizerie, tot aşa cum nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie, poţi să ai un doctorat de studiul materialelor, dar nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie!”, a insistat Funeriu.

“Românii vor decide în 9 decembrie dacă aleg pe cineva care dă diplome fără valoare la tot poporul”

“Să ne înţelegem: nu cred că cineva în România te mai angajează astăzi doar pentru că ai o diplomă fără valoare. Dacă urmezi logica doamnei Andronescu, înţelegi aşa: avem 120.000-130.000 de copii care n-au luat BAC-ul pentru că n-au învăţat, toţi aceşti copii au un certificat de competenţă profesională, pentru că au învăţat ceva la liceu şi acum, pentru că n-au învăţat, să le dăm Bacalaureatul. Dacă asta este logica, atunci vă spun următorul lucru: în data de 9 decembrie, românii vor avea de ales între cineva care vrea să dea diplome fără valoare la tot poporul şi cineva care vrea să dea formare profesională, o meserie corectă fiecăruia”, afirmă fostul ministru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.