Legea de eliminare a 102 taxe, promulgată

klaus-iohannis-cotroceni-scrieLegea de eliminare a 102 taxe nefiscale, printre care timbrul de mediu pentru autovehicule (taxa auto) și taxa radio-tv, a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis.

Inițial, șeful statului a atacat actul normativ la Curtea Constituțională a României (CCR), cu argumentul că dispariția taxei radio-tv percepută de Societatea Română de Radio și Televiziune este ilegală și va afecta grav bugetul ţării. Sesizarea i-a fost însă respinsă iar Iohannis a retrimis legea Parlamentului, spre revizuire, dar nici acolo nu a avut noroc.

Liviu Dragnea – inițiatorul proiectului de lege – a dat asigurări că TVR şi Radio România vor primi sume fixe anuale de la bugetul de stat.

Astfel, fără a fi modificată la nicio virgulă în Parlament, legea declarată constituțională a trebuit să fie promulgată.

În afară de taxa radio-tv și timbrul de mediu pentru autoturisme, au fost eliminate taxele de examinare pentru obținerea permisului de conducere, cele de înmatriculare a autovehiculelor și remorcilor, precum și taxele de autorizare provizorie a circulației autovehiculelor și remorcilor neînmatriculate.

Totodată, au dispărut taxele administrative privind pierderea sau modificarea actelor, inclusiv cele consulare, precum și de cetățenie, respectiv taxa de înregistrare cerere (3 lei), taxa de timbru judiciar (1,5 lei), eliberarea unui pașaport, eliberare de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități (22 lei), tariful suplimentar pentru eliberarea unui pașaport simplu temporar (100 lei), taxa pentru acordarea cetățeniei române (ANC), de 191 lei, taxa pentru apostilarea actelor oficiale.

De asemenea, taxele de la Registrul Comerțului au fost eliminate: cea pentru cererea de înregistrare persoane juridice, de 250 lei, și persoane fizice – 90 lei.

Cazierul fiscal (20 lei) și judiciar vor fi gratuite. Taxele extrajudiciare de timbru dispar și ele, precum și cele de eliberare sau de viză anuală a permiselor de vânătoare (3 lei).

Gratuite vor fi și anunțurile privind pierderi de acte sau schimbări de nume, precum și publicarea anunțurilor în monitorul Oficial.

Cât despre eliminarea documentelor privind cetățenia, percepute la misiunile diplomatice și oficiile consulare, inițiatorul actului normativ – Liviu Dragnea – argumentează că românii din diaspora trebuie să beneficieze de aceleași condiții ca și românii din țară.

Este vorba despre următoarele acte:

  • înregistrarea căsătoriei la misiunile diplomatice și oficiile consulare – 90 de euro
  • înscrierea unui certificat de naștere sau de căsătorie străin (90 euro/135 euro)
  • procurarea unui duplicat al unui certificat de stare civilă românesc (45 de euro)
  • eliberarea unui extras de stare civilă (30 euro)
  • legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată (30 euro)
  • legalizarea sigiliului și semnăturii MAE (30 euro)
  • eliberarea unei copii sau a unui extras din arhivele misiunilor diplomatice (10 euro fiecare pagină).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.