Legea taximetriei, reparata la Comisia de industrii si servicii

Legea nr. 38/2003, privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere (Legea taximetriei), a fost modificata, marti, in Comisia de industrii si servicii din cadrul Camerei Deputatilor, astfel ca va reglementa serviciul de taxi pe teritoriul Romaniei si va scoate la suprafata munca la negru”, potrivit presedintelui COTAR, Vasile Stefanescu. El tine sa multumeasca deputatilor prezenti la lucrarile comisiei, care au acceptat reintroducerea in actul normativ a articolului privind combaterea pirateriei si a activitatii neautorizate si nelicentiate in activitatea de taxi si transport persoane cu autoturisme, inclusiv cu cele cu 8 plus 1 locuri, articol ce fusese scos in urma cu cativa ani, din interese “obscure”.

Totodata, fiecare operator din domeniul taximetriei nu isi va mai putea desfasura activitatea decat pe raza localitatii de autorizare.

Consiliile locale vor stabili un tarif unic pentru serviciul de taximetrie de pe raza localitatii de autorizare.

Conform noului act normativ, dispecerizarea nu mai este obligatorie, ea fiind optionala. Pentru a elimina eventualele disensiuni intre operatorii de taximetrie, s-a renuntat la Cazierul profesional, fiind valabil, la angajare, Cazierul auto.

De asemenea, s-a introdus prevederea prin care, dupa utilizarea timp de 10 ani a unei autorizatie taxi, timp in care detinatorul autorizat nu a inregistrat evenimente rutiere sau abateri grave la Legea nr. 38/2003, acesta poate deveni posesorul autorizatiei, anunta COTAR.

“Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania  (COTAR), reprezentativa la nivel national a transportatorilor rutieri de persoane, scolilor de conducatori auto,  a transportatorilor in regim de taxi si inchiriere, precum si a service-urilor auto din Romania, impreuna cu Asociatia Nationala a Operatorilor in Regim de Taxi – ANPOTRT si Camera Nationala a Taximetristilor din Romania – CNTR, asociatii reprezentative conform legii in domeniul taximetriei, aduce multumiri deputatilor de la PDL, UNPR si Minoritati care au fost, marti, 20 martie 2012, prezenti la lucrarile Comisiei de industrii si servicii si care au facut posibila aparitia acestei legi care, in opinia, noastra va reglementa serviciul de taxi pe teritoriul Romaniei si va scoate la suprafata munca la negru”, a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Reamintim ca reprezentantul COTAR a reclamat in repetate randuri faptul ca “modificarea, de catre Parlament, a OUG nr. 34/2010 privind “pirateria in transportul de persoane”, da posibilitatea unor afaceristi din domeniul transporturlui de persoane sa puna in pericol viata calatorilor”. “In Romania, Ministerul Transporturilor nu a autorizat transportul de persoane de 8 plus 1, acesta fiind reglementat de Legea 38/2003”. Potrivit modificarilor facute de parlamentari, oricine poate face acum transport de persoane, si cu orice tip de masina, buna sau modificata, daca se incadreaza la 8 plus 1. Pana la modificarea acestei OUG 34/2010, Politia avea drept de control asupra celor care efectuau transport neautorizat”, a explicat Vasile Stefanescu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.