Votul uninominal pur a trecut de Senat. Vor fi insa tot 460 de parlamentari

Plenul Senatului a aprobat, marti, cu 77 voturi “pentru”, 9 “impotriva” si 17 abtineri initiativa legislativa a USL privind sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin. Cu alte cuvinte, vor fi alegeri ca la primari, intr-un singur tur, adica atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa. In schimb, reducerea numarului parlamentarilor de la 460 la 310 a fost eliminata din proiectul legii, ca si traseismul politic. Legea mai trebuie insa sa treaca un hop: Camera Deputatilor.

Acest tip de sistem presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina numarul cel mai multe voturi in colegiile in care candideaza. “La nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral si care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat”, se arata in textul propunerii de lege.

In propunerea de lege este prevazuta si situatia de blocaj, initiatorii propunand ca intr-un astfel de caz sa fie organizat, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, un nou tur de scrutin, la care sa participe numai candidatii aflati in situatie de egalitate. In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Initiativa Ponta-Antonescu renunta la 310 parlamentari 

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali ii are ca initiatori pe copresedintii USL, Crin Antonescu (PNL) si Victor Ponta (PSD).

Proiectul initial prevedea insa reducerea numarului parlamentarilor de la 460, in prezent, la 310, dar prevederea a fost scoasa inainte de a fi supusa votului Senatului. La fel si articolul care stipula interzicerea traseismului politic.

Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, propunerea de lege urmand sa fie transmisa Camerei Deputatilor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.