Refugierea la pensie a magistraţilor corupţi nu mai reprezintă un subterfugiu pentru a-şi încasa pensia specială de până la 16.000 de lei/lună, cum primeşte judecătorul Florin Costiniu, spre exemplu, deşi el a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Senatul – for decizional – a adoptat astăzi legea prin care magistrații condamnaţi pentru corupție rămân fără pensiile de serviciu. După publicarea în Monitorul Oficial, actul normativ va merge la promulgare la preşedintele Traian Băsescu şi apoi va fi aplicată – nu însă retroactiv, astfel că Florin Costiniu şi alţi corupţi dovediţi vor primi în continuare pensii de serviciu la fel ca toţi ceilalţi magistraţi cinstiţi.
UPDATE 27 iulie: Legea prin care magistraţii corupţi rămân fără pensiile speciale a intrat în vigoare. Astfel, cei cercetaţi pentru corupţie nu se mai pot pensiona înainte de o sentință definitivă, iar dacă verdictul este de condamnare, își pierd definitiv pensia.
Legea nu se aplică însă retroactiv, astfel că cei 40 de judecători și procurori condamnați deja pentru corupție, inclusiv judecători de la cea mai înaltă instanță, Curtea Supremă, vor încasa în continuare pensii mari la fel ca magistraţii cinstiţi.
UPDATE 14 iulie: Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea.
Proiectul legislativ adoptat astăzi în plenul Senatului cu 98 de voturi „pentru”, un vot împotrivă și o abținere completează Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Unul dintre amendamente prevede că “nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la Art. 82 și 83 indice 1 și de indemnizația prevăzută la Art. 81 judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care ulterior eliberării din funcție au fost condamnați definitiv pentru infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau infracțiunile în legătură cu acestea ori pentru o altă infracțiune intenționată săvârșită înainte de eliberarea din funcție“.
Un alt amendament susține că “punerea în mișcare a infracțiunii penale pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin. 1 atrage de drept suspendarea soluționării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plății pensiei de serviciu dacă aceasta a fost acordată până la soluționarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana față de care s-a pus în mișcare acțiunea penală beneficiază, în condițiile legii, de pensie din sistemul public”.
Privilegiaţii
Nu numai condamnatul Florin Costiniu este privilegiat. Fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă, condamnată definitiv, în 10 martie a.c., la 2 ani de închisoare cu executare (după ce prima instanţă îi dăduse 2 ani cu suspendare), primeşte o pensie de “numai” 6.604 lei/lună.
Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Urziceni, procurorul Sterian Guli, condamnat în acelaşi dosar la 2 ani de închisoare cu executare, a solicitat pensionarea înainte de o decizie definitivă pentru a beneficia de o pensie de 9.271 lei/lună, adica de 80% din ultimul salariu.
CSM a aprobat pentru judecătoarea ICCJ Iuliana Puşoiu, urmărită penal de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, inclusiv cea de luare de mită (în acelaşi dosar cu fosta preşedintă a Secţiei Contencios-Administrativ a instanţei supreme, judecatoarea Gabriela Bîrsan), o pensie de 9.635 de lei, dar preşedintele Traian Băsescu nu a semnat decretul de eliberare din funcţie.
Mai sunt însă şi alţi magistraţi corupţi care s-au refugiat la pensie pentru a primi bani cu carul de la stat. Este cazul Lilianei Bădescu, judecătorarea de la CAB care, împreună cu Veronica Cîrstoiu şi Luminiţa Paciacă, i-au anulat condamnarea de 7 ani de închisoare lui Dinel Staicu şi acum sunt trimiase în judecată.
Judecătorul lui Dan Voiculescu, Stan Mustaţă, a cerut şi el pensionarea anticipată, deşi este arestat preventiv pentru grave fapte de corupţie. CSM l-a suspendat din funcţie dar a amânat, în 30 mai a.c., luarea unei decizii în privinţa pensionării, până la o sentinţă definitivă în dosarulîn care este judecat. Dacă i-ar fi dat ok-ul – şi, evident, ar fi primit aprobarea din partea şefului statului -, judecătorul şpăgar ar fi primit o pensie de 10.000 de lei/lună.
Iar lista poate continua.
Magda SEVERIN