MAI elimină 22 de taxe nefiscale

scoala_de_soferi_34331900Ministerul Afacerilor Interne (MAI) elimină de la 1 februarie 22 de taxe nefiscale, în baza Legii 1/2017, percepute pentru diferite servicii prestate de către structurile sale.

Astfel, va dispărea taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmând a fi eliberat gratuit solicitanților. Prevederea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

Totodată, vor fi eliminate 8 taxe extrajudiciare de timbru, prevăzute de Legea nr. 117/1999, taxe care erau necesare eliberării unor documente la ghișeele Direcției Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor:

  • taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile și subcategoriile A, A1, B, B1 și B+E (6 lei);
  • taxa de examinare și obținerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile și subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb și TV (28 lei)
  • taxa pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum și a persoanelor care au fost respinse de trei ori la examenul pentru obținerea aceleiași categorii a permisului de conducere, precum și pentru cele care nu au absolvit o școală de conducători de autovehicule, cu excepția celor pentru categoriile B, B1, B+E (84 lei).
  • taxa de înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule și remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusiv (60 lei);
  • taxa de înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule și remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg (145 lei);
  • taxa de autorizare provizorie a circulației autovehiculelor și remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar (9 lei);
  • taxele de autorizare a circulației pentru probe a autovehiculelor și remorcilor (414 lei)
  • înregistrarea cererilor persoanelor fizice și juridice privind furnizarea unor date din Registrul național de evidență a persoanelor, precum și din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare și din registrele județene și al municipiului București de evidență a permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare (5 lei).

Apostilă

Totodată, vor fi dispărea:

  • taxa pentru aplicarea, de către instituțiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice (22 lei) sau juridice (44 lei)
  • înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei (3 lei).

Pașapoarte

În ceea ce privește serviciile prestate pentru eliberarea documentelor de călătorie, de la 1 februarie, din costul pașaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat — 22 lei — și tariful suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar — 100 lei.

Noile taxe pe care le vor achita cetățenii pentru eliberarea pașapoartelor, în cazul cererilor depuse în țară, vor fi:

  • pentru pașaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) — 258 lei;
  • pentru pașaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) — 234 lei;
  • pentru pașaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an) — 96 lei.

De asemenea, se elimină taxa de 22 lei pentru furnizarea datelor din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple și pentru eliberarea adeverințelor referitoare la exercitarea dreptului la liberă circulație în străinătate, istoric de pașapoarte și perioada în care solicitantul a avut statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate.

Taxe extrajudiciare de timbru

Totodată, alte șase taxe extrajudiciare de timbru și două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenței persoanelor și al stării civile:

  •  taxa pentru schimbarea numelui (15 lei);
  • taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetățeniei și a domiciliului (22 lei);
  • taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României (35 lei)
  • taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetățeniei și a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea și preschimbarea actelor de identitate pentru cetățenii români; înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței; eliberarea cărții de identitate provizorii (5 lei).

Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 și intră în vigoare de la 1 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.