Majorarea accizei și split TVA, sub semnul întrebării

Majorarea accizei la carburanți și aplicarea split TVA se află sub semnul întrebării, după ce Comisia de Buget-Finanţe din Senat a adoptat în 26 septembrie un amendament al PNL de eliminare a supraaccizei, aprobată de Guvern printr-o Ordonanță de modificare a Codului Fiscal, precum și un amendament al PSD, prin care obligativitatea plății defalcate a TVA va fi aplicată numai companiilor care au contracte cu statul.

Astfel, în 26 septembrie, comisia a avizat negativ ordonanţa de Guvern prin care au fost majorate accizele la carburanţi, urmând ca Guvernul să oprească efectele acesteia în piaţă, însă numai dacă până la 1 octombrie – când urmează să fie introdusă a doua majorare de 16 bani/l – Camera Deputaților – for decizional, va da acordul prin vot, în plen.

„În legătură cu efectele acestei respingeri, va trebui să aşteptăm şi votul plenului, şi apoi votul Camerei Deputaţilor – s-ar putea ca ordonanţa să treacă, totuşi. În eventualitatea că nu va trece, îi revine Guvernului sarcina de a atenua efectele Ordonanţei”, a explicat preşedintele Comisiei, Eugen Teodorovici.

Pe traseul de avizare, proiectul de lege adoptat în Comisia de Buget-Finanţe urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis pentru votul final la Camera Deputaţilor – for decizional.

Ordonanţa guvernamentală a majorat accizele cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, pentru data de 1 octombrie fiind prevăzută o nouă majorare, tot cu 0,16 lei pe litru.

În ceea ce privește split TVA, votul senatorilor din comisie a fost dat după o dezbatere mai amplă, la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai băncilor și consultanţi fiscali. Aceștia au adus o serie de argumente pentru a respinge măsura plăţii defalcate a TVA.

Restul companiilor vor aplica opțional această măsură, până în 2019.

Cele două amendamente au fost introduse în ședința comisiei chiar ce către senatorii PSD.

Astfel, potrivit proiectului de lege de aprobare a Ordonanței Guvernului, adoptat de Comisia de Buget-finanțe a Senatului, numai societăţile comerciale înregistrate ca plătitoare de TVA şi care au relaţii contractuale cu statul vor fi obligate să spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice în cifra de afaceri.

Celelalte companii – care nu au relaţii contractuale cu statul – vor fi lăsate să aplice opţional măsura, până la 1 ianuarie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.