Memorandum privind elaborarea Codului economic

Guvernul a adoptat în ședința din 31 mai Memorandumul privind elaborarea Codului economic al României.


Iată precizările purtătorului de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu:

“Se demarează, aşadar, un proiect aşteptat pe de o parte de mediul de afaceri, pe de altă parte prevăzut şi în programul de guvernare, pentru a reduce considerabil volumul legislaţiei în acest domeniu şi pentru a face această legislaţie mai clară şi mai coerentă. (…)

Va include toate legile ce vizează domeniul economic, într-un pachet legislativ unitar. La elaborarea Codului economic al României vor fi eliminate prevederile din legislaţie care sunt contradictorii şi cele care se suprapun, astfel încât estimează Guvernul că va fi redus la jumătate numărul de articole şi capitole din legile economice.

Mediul de afaceri se plânge de multă vreme că există o legislaţie mult prea stufoasă.

Va cuprinde Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, Legea evaziunii fiscale (…) şi alte legi cu caracter economic.

Acest document, CODEX, va fi disponibil în variantă electronică și va fi pus la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente şi va putea fi consultat gratuit.

Înainte de a fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului, (…) Codul economic al României va fi dezbătut cu patronatele, cu asociaţiile oamenilor de afaceri, cu cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, cu ONG-urile, cu autorităţi publice locale şi toate autorităţile publice interesate.

Elaborarea acestui CODEX care va cuprinde efectiv o culegere de acte normative, după ce ele sunt revizuite într-o primă etapă, oferă avantajul principal că va fi uşor de folosit cu ajutorul tehnologiei IT şi consultat în mod gratuit de orice persoană interesată, pe criterii clare, definite.

Codul va fi actualizat în permanenţă, va fi disponibil inclusiv pentru dispozitivele mobile şi va include legislaţia la nivel primar, secundar şi terţiar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.