MFP, răspuns către ANAF favorabil transportatorilor pe tema diurnelor. DOCUMENT

Răspunsul primit de la Ministerul Finanţelor referitor la adresa înaintată de ANAF prin care s-a solicitat punctul de vedere cu privire la tratamentul fiscal aplicat de organele de inspecție fiscală sumelor primite sub formă de diurnă externă de către salariați (șoferi), în perioada 1.01.2011 – 31.05.2014, ca urmare a desfășurării activității privind transportul rutier de mărfuri pe parcurs extern este unul favorabil transportatorilor.

Pentru o solutionare cu caracater definitiv a problematicii, s-a solicitat de catre Ministerul Finantelor si punctul de vedere al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, ca instituție cu competență în domeniul legislației muncii, opinie care, teoretic, trebuie vina in prima parte a lunii ianuarie 2015.

Echipa de dialog din partea transporatorilor cu autoritatile statului in problema impozitarii diurnelor apreciaza reactia prompta si bine documentata a echipei conduse de ministrul Darius Valcov.

Reprezentanţii asociaţiilor de transport rutier prezenţi la discuţii spera intr-o colaborare mult mai eficienta din viitorul imediat apropiat, dar aceasta presupune ca toate asociatiile profesionale sa realizeze ca trebuie sa ajunga la „aceeasi pagina” in interesul general al breslei transportatorilor romani, „uniune” ce i-ar transforma, cu siguranta, intr-un partener de dialog serios si puternic cu autoritatile care reglementeaza cadrul legal in care ne desfasuram activitatea.

Amintim că asociaţiile reunite ale transportatorilor rutieriau avertizat asupra pericolului falimentării sectorului în care activează, dacă diurnele vor fi impozitate, iar în urma negocierilor purtate înainte de Crăciun cu reprezentanţii ANAF, preşedintele acestei instituţii, Gelu Ştefan Diaconu, a suspendat controalele pe această temă.  

Iată răspunsul MFP către ANAF, transmis ieri, 30 decembrie:

„Potrivit prevederilor art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal în vigoare până la data de 1 februarie 2013, sumele primite de angajaţi pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare a indemnizaţiei primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în înţelesul impozitului pe venit nu erau incluse în veniturile salariale şi nu erau impozabile, cu excepția sumelor acordate de persoanele juridice fără scop patrimonial şi de alte entităţi neplătitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizaţia acordată salariaţilor din instituţiile publice”.

Continuarea, în Adresa ANAF nr 803248 – GELU Diaconu – regim fiscal pt indemnizatii acordate transportatorilor. (R.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.