Ministerul Justitiei sustine excluderea restituirii caselor nationalizate si plafonarea la 15% a despagubirilor

Ministerul Justitiei precizeaza ca a sprijinit forma proiectului pus in dezbatere publica, ce include plafonarea la 15% a despagubirilor acordate proprietarilor deposedati de regimul comunist, avand in vedere continutul Deciziei “pilot” pronuntata de CEDO in cauza “Atanasiu si altii impotriva Romaniei”.

“In legatura cu informatiile aparute in presa, conform carora Ministerul Justitiei «a vrut restituire in natura sau despagubire totala» in proiectul de lege privind despagubirile acordate pentru imobilele nationalizate, precizam faptul ca, atat in cadrul discutiilor din Grupul de lucru interministerial, cat si in cele din Coalitie, Ministerul Justitiei a sprijinit forma proiectului pus in dezbatere publica, care include plafonarea despagubirilor, avand in vedere continutul Deciziei «pilot» pronuntata de CEDO in cauza «Atanasiu si altii impotriva Romaniei»”, arata MJ, luni, intr-un comunicat de presa.

Precizarile vin in replica la o stire lansata duminica de agentia  Mediafax care, citand surse guvernamentale, arata ca Ministerul Justitiei “a sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti si a respins total propunerea initiala a Finantelor, care doreau limitarea la 5% din valoare, decizia finala, de plafonare la 15%, fiind una politica”.

“ANRP si Finantele au propus initial restituirea integrala in natura si plafonarea despagubirilor banesti la 5% din valoarea imobilelor, varianta respinsa de Ministerul Justitiei, care a sustinut, in comisia interministeriala, ca din punct de vedere legal cea mai acoperitoare formula este retrocedarea integrala in natura si esalonarea pentru o perioada lunga de timp a despagubirilor in bani, acolo unde nu se mai poate da in natura. Decizia de plafonare a tuturor despagubirilor la 15% a fost politica si a fost adoptata la cel mai inalt nivel”, arata agentia de stiri.

UDMR vrea retrocedare

Coalitia la guvernare discuta, luni, forma finala a proiectului, dar  UDMR se opune eliminarii retrocedarilor, intrucat nu mai putin de 88.000 de imobile apartinand cultului romano-catolic sunt revendicate. Acestea reprezinta jumatate din cladirile nationalizate pentru care s-au depus cereri de retrocedare. Despagubirea total pentru ele este evaluata de Ministerul Finantelor la 34 de miliarde de lei.

Kelemen Hunor, Presedintele UDMR, a anuntat deja, de sambata, ca formatiunea pe care o conduce va cere reintroducerea retrocedarilor in proiectul legislativ al PDL. Democrat-liberalii vor fi nevoiti sa explice de ce aceste imobile nu sunt redate proprietarilor de drept, mai ales ca, astfel, statul (adica tot contribuabilul) nu va mai fi nevoit sa plateasca sume imense pentru ele.

Guvernul, presat de timp

O decizie in privinta despagubirilor pentru casele nationalizate trebuie luata pana in luna iulie, asa cum a cerut Curtea Europeana a Drepturilor Omului. De aceea, proiectul legislativ discutat in prima lectura saptamana trecuta va iesi, intr-o forma sau alta, cu ok-ul Guvernului in aceasta saptamana, pentru a fi trimis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta.

Reamintim ca proiectul legislativ prevede eliminarea din actuala legislatie a retrocedarilor si limitarea la 15% a despagubirilor atat pentru imobilele nationalizate (Legea 10/2001), cat si a proprietatile agricole cuprinse in Legea 18 a fondului funciar, a Legii nr. 9/1998, a Legii nr. 290/2003 si a Legii nr. 393/2006.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

1 COMENTARIU

  1. lasastne sa traim nu ne condamnati la moarete nu ne dati afara santem romani
    neati anbolavit neati omarat ce vreti de la noi auu va rugam domnule basescu domnilor senatori domnilor deputati va jucati cu viata noasrra nu ne evacuati ca pe caini si caini are cotet noi avem ce strada varugam am cumparat nu am furat si am cumparat de la stat roman retrocedari de la statul roman nu de la noi cear ansemna ca si pe tine sa te evacueze sau pe copilul tau din casa ta ca doar ai cumparato de la statul roman pai noi de unde am cumparato de la stat roman cand sa nationalizat scsele le lasa 1 din 3 si isa lualt cu decretul an vigoare
    pai noi de unde am cumparat de la stat de ce eu sant an judecata de 7 ani

  2. te rugam domnule ministru domnule predoiu te rugam cu lacrim a n ochi nu ne dati afara cand am cumparat casa am adus declaratie pe propia raspundere ca nu mai avem alte case daca ne dati afara nu avem unde sa ne ducem aruncati an strada sau an barca de carton sa ne scofundam lasatine viata nu neoluati domnule ninistru predoiu
    ce aveti cu vietele noastre ne luati casa ne luati dreptul la casa sau la viata andurare domnule ministeu andurare domnule predoiu domnule basescu te ruga m nu faceti asta

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.