Mircea Diaconu iese din Senat pe uşa din dos: dat afară de Curtea Constituţională

Mircea Diaconu şi-a pierdut funcţia de senator încă din iunie, odată cu sentinţa definitivă prin care a fost declarat incompatibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), decizie încălcată în octombrie de Senatul României, care a votat să nu fie respectată. Liberalul numit de premierul Victor Ponta în fruntea Culturii – deşi pierduse la Curtea de Apel Bucureşti procesul împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) -, iese acum pe uşa din dos din Senat, iar Parlamentul rămâne cu o pată greu de şters. Crin Antonescu, preşedintele Senatului, declarase ieri încheierea şedinţelor de plen din legislatura 2008-2012, deşi ştia că ne aflăm cu o zi înainte de decizia Curţii Constituţionale în cazul Diaconu. Acum trebuie să suporte penibilul situaţiei de a convoca  plenul Senatului să ia act de sentinţa CCR şi să o pună în aplicare de îndată ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională a României (CCR)  a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că Senatul trebuie să ia act de încetarea de drept a calităţii de senator a liberalului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti ce a constatat starea de incompatibilitate a acestuia.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedintelui Senatului şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se publică în Monitorul Oficial.

Astfel, CCR a admis sesizarea din 31 octombrie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind constatarea conflictului juridic de natură constituţională generat de refuzul Senatului de a pune în executare sentinţa instanţei supreme, care a confirmat irevocabil, în 19 iunie, starea de incompatibilitate a politicianului Mircea Diaconu.

Agenţia Naţională de Integritate a solicitat în mod repetat Parlamentului să îl revoce pe Diaconu, iar în ultimă instanţă a apelat la CSM, care, la rândul său, s-a adresat CCR pentru a soluţiona conflictul juridic de natură constituţională.

Senatul a încălcat separaţia puterilor în stat

Potrivit ANI, votul negativ exprimat de Senat privind punerea în executare a sentinţei Înaltei Curţi “afectează în mod grav statul de drept şi principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat”.

Nici preşedintele Traian Băsescu nu a avut succes în restabilirea lucrurilor, solicitarea lui adresată conducerii Senatului, în 12 noiembrie, privind reluarea dezbaterilor pe revocarea din funcţie a senatorului PNL Mircea Diaconu fiind refuzată.

“În virtutea atribuţiei constituţionale a preşedintelui României de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă semnalez că prezenta solicitare cu privire la încetarea mandatului parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Având în vedere acest aspect, ignorarea unei hotărâri judecătoreşti, prin votul dat de plenul Senatului, se va reflecta negativ în următorul raport de ţară (MCV), cu consecinţa gravă a nerespectării de către România a angajamentelor asumate, atât în plan intern, cât şi faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană“, se preciza în adresa şefului statului.

Premierul Victor Ponta a considerat însă cazul închis, admiţând că în Raportul pe MCV „va apărea o critică” pe acest caz.

3 ani pe bară

Mircea Diaconu nu mai are dreptul să ocupe o funcţie publică timp de 3 ani. Rămâne de văzut dacă va returna şi indemnizaţia de senator, de circa 10.000 lei/lună, încasată din iunie – de la pronunţarea definitivă a sentinţei – până în noiembrie fără să mai aibă acest drept.

De fapt, el s-a aflat în incompatibilitate începând din decembrie 2008, ocupând simultan funcţiile de parlamentar şi pe cea de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Mai pe româneşte, a încasat două salarii grase de la stat. El a renunţat la funcţia de la teatru în octombrie 2011.

Diaconu nu scapă de problemele cu justiţia, el fiind urmărit penal pentru conflict de interese în 4 cazuri, după ce procurorii au descoperit că, în calitate de director de teatru, a promovat-o pe soţia sa, Diana Lupescu, în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, “în mod direct un folos material pentru soţia sa”. În plus, a încheiat contracte cu ea, din care aceasta a obţinut foloase materiale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.