Mona Pivniceru: “Raportul MCV este pozitiv în ansamblu”. CE o contrazice însă, iar Guvernul îi confirmă neîncrederea: a amânat pentru a 3-a oară Codul de procedură civilă

Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei, consideră că Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este ”pozitiv” în ansamblul său, reţinând că MJ a elaborat o strategie multianuală pentru punerea în vigoare a celor 4 coduri juridice. Raportul MCV o contrazice însă, considerând “incert calendarul de punere în aplicare a acestei reforme-cheie”. Pentru a-şi proba seriozitatea, Guvernul Ponta a amânat miercuri, până la 15 februarie – după ce mai operase o amânare din septembrie, iar Camera Deputaţilor – din iunie anul trecut – intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă.

”Raportul este pozitiv în ansamblul său. Raportul reţine că Ministerul Justiţiei a elaborat o strategie multianuală pentru punerea în vigoare a celor patru coduri. (…) Codul civil a intrat deja în vigoare, Codul de procedură civilă intră în vigoare la data estimată de Comisie, Codul penal va intra în vigoare la 1 februarie 2014, iar legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală va fi adoptată în această vară, în cursul acestui an, şi va intra în vigoare la aceeaşi dată, 1 februarie 2014. Tot la acea dată va intra în vigoare şi pachetul însoţitor de dispoziţii penale privitoare la executarea pedepselor privative de libertate, privitor la executarea pedepselor neprivative de libertate şi cel referitor la probaţiune”, a precizat ministrul Mona Pivniceru, miercuri, într-o declaraţie de presă.

Comisia Europeană: “Calendar incert”

Prima recomandare  prevăzută de Raportul MCV din luna iulie 2012 cu privire la reforma  sistemului judiciar se referea la punerea în aplicare a tuturor celor 4 coduri juridice. Calendarul de punere în aplicare a acestei reforme-cheie rămâne însă incert, arată oficialii europeni.

“Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă este în continuare prevăzută pentru februarie 2013. Intrarea în vigoare a Codului penal şi a Codului de procedură penală este programată cu titlu indicativ în februarie și 2014. Este nevoie de mai multă claritate cu privire la modul în care se poate evita amânarea în continuare a acestor date”, se precizează în Raportul MCV.

De la ultimul raport, Ministerul Justiţiei a stabilit o strategie multianuală pentru punerea în aplicare  a  codurilor,  care  cuprinde  şi  aspecte  referitoare  la  resurse.  Evaluarea  efectelor posibile ale codurilor numai după adoptarea lor de către Parlament creează o incertitudine suplimentară, iar o evaluare completă a impactului asupra resurselor umane este prevăzută doar pentru 2014, arată autorii documentului.

“Acest proces va fi complicat dacă textul codurilor este în mod frecvent rediscutat: obiectivul general de a garanta faptul că actul de justiţie poate fi continuat şi administrat cu mai multă eficacitate şi mai rapid nu ar trebui să fie pierdut din vedere, de exemplu în prezentarea în instanţă a dovezilor în dosarele de corupţie”, atrag atenţia oficialii europeni.

Amânare de urgenţă

Imediat după ce Comisia Europeană a făcut public Raportul MCV, Guvernul Ponta a amânat, prin ordonanţă de urgenţă, intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă. Acum se va aştepta până la 15 februarie, pe motiv că “trebuie finalizată procedura de reexaminare a propunerii privind degrevarea instanţelor judecatoresti, precum şi pentru pregătirea judecătorilor şi întregului sistem judiciar”.

“Ordonanţa de urgenţă modifică Legea 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Totodată, ordonanţa abrogă dispoziţiile din Codul de procedură civilă a căror neconstituţionalitate a fost constatată prin Decizia Curţii Constiţutionale nr. 967/2012”, informează Guvernul.

Publicat în aşteptare

În ianuarie 2012, Guvernul Boc a propus Parlamentului data de 1 iunie 2012 pentru aplicarea dispoziţiilor noului Cod de procedura civilă. Senatul a agreat propunerea, însă Camera Deputatilor nu, astfel că s-a amânat pentru 1 septembrie.

În luna august, Executivul Ponta a stabilit însă, prin ordonanţă de urgenţă, o nouă amanare, pana la 1 februarie 2013, motivând lipsa fondurilor pentru implementarea noului sistem la nivelul instanţelor.

Marţi, premierul Ponta declara că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă în care se va stipula că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va face imediat după intrarea în vigoare a Legii privind degrevarea instanţelor, pentru a se elimina problema legată de termenele de aşteptare.

Ponta a spus că discutat cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, despre această soluţie şi că îl va suna şi pe preşedintele Traian Băsescu.

În 22 ianuarie, ministrul Pivniceru anunţa că intrarea în vigoare a Codului se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie. Luni, ministrul a revenit, spunând că “noul Cod va intra în vigoare la 1 februarie, fiind pregătită o ordonanţă, în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva”. Probabil şi-a amintit că urmează Raportul MCV.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.