Noi reguli pentru permisul auto

Proba practică pentru obţinerea permisului auto va putea fi susţinută din nou fără a mai repeta proba teoretică în caz de eşec la “taseu”, timp de un an, cu condiţia efectuării a 6 ore de pregătire între două examene.

Noua prevedere apare în Ordinul ministrului de Interne pentru modificarea şi completarea Ordinului din 2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, şi va intra în vigoare pe 5 octombrie.

“Sala” promovată va permite susţinerea succesivă a “traseului” timp de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică, în caz de eşec, după cel puţin 15 zile de la eşecul la sală şi prezentarea dovezii efectuării a 6 ore de pregătire practică.

Proba practică se susţine numai în poligon pentru autovehiculele din categoria AM, în poligon şi traseu – pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 şi A şi numai în traseu – pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv.

La “traseul” pentru A1, A2 şi A, candidatul va conduce însoţit în acelaşi vehicul de un instructor din cadrul unităţii autorizate. Examinatorul va supraveghea candidatul dintr-un autovehicul aparţinând unităţii autorizate şi condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator şi candidat se va realiza prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicaţii.

Pentru AM (mopede), candidaţii se pot prezenta la examen fără să mai facă dovada absolvirii unei şcoli de şoferi, dacă dovedesc absolvirea anterioară datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislaţie rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice, în cadrul unei unităţi autorizate.

Începând din ianuarie 2013, când a intrat în vigoare noul Cod rutier, pentru a conduce un moped pe drumurile publice, şoferii trebuie să aibă cel puţin 16 ani şi să deţină permis de conducere din categoria AM. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.