Noul Cod Fiscal, în vigoare. Modificări la impozitul pe venit, pe profit, pe terenul cultivat şi animalele din curte, la accize, TVA, CAS

Noul Cod Fiscal a intrat în vigoare la 1 februarie şi aduce modificări în domeniul tuturor impozitelor şi taxelor majore – impozit pe venit, impozit pe profit, accize, TVA, CAS, precum şi instituirea normelor de venit pentru impozitarea cultivării terenurilor şi a animalelor crescute de persoanele fizice.

În primul rand, limita veniturilor pentru care o firmă intră în sistemul microîntreprinderilor coboară la 65.000 euro, iar pentru anul 2013 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile IMM, începând cu 1 februarie 2013, şi persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute de acest sistem de impunere.

Persoanele juridice care au realizat venituri între 65.001 euro şi 100.000 euro şi au optat pentru acest sistem de impunere, potrivit reglementărilor în vigoare până la modificările aduse acum, păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Persoanele juridice nou-înfiinţate sunt obligate să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal.

Potrivit noilor reglementări, o companie este încadrată în categoria microîntreprinderilor dacă are cel mult 9 salariaţi şi a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro.

De asemenea, Codul Fiscal modificat prevede impozitarea cu 50%, de la 1 februarie, a contractelor de consultanţă şi prestări servicii cu firme înregistrate în paradisuri fiscale şi state cu care România nu are acorduri de evitare a dublei impuneri.

Pentru berea/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ, cereale malţificabile şi/sau nemalţificabile este mai mică de 30%, se va percepe o acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs.

Noul Cod Fiscal vizează şi includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură, impozitul urmând a avea o cotă de 16%.

Modificările revizuiesc şi sistemul de impozitare a veniturilor din activităţi agricole, fiind extinsă sfera veniturilor impozabile, prin includerea celor din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, pentru persoanele fizice.

Norme de venit pentru persoane fizice

Determinarea venitului anual pentru activităţile agricole se va face numai pe baza normelor anuale de venit – publicate deja în Monitorul Oficial – pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013 cuprinsă între 1 februarie 2013 şi până la sfârşitul anului fiscal.

Normele de venit au fost stabilite pe unitatea de suprafaţă (hectar)/cap de animal sau familie de albine.

Spre exemplu, limita neimpozabilă la bovine (vaci şi bivoliţe) este de două capete, iar pentru ceea ce depăşeşte acest număr, norma de venit a fost stabilită la 453 de lei pe cap de animal.

La culturile vegetale, nivelul normei de venit a fost stabilit pe fiecare în parte pentru o suprafaţă mai mare de 2 hectare.

Norma de venit este cea asupra căreia se aplica 16%, rezultând impozitul.

A fost eliminată modalitatea de determinare a venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate în partidă simplă.

Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se vor stabili de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmând a fi aprobate şi publicate de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

O altă prevedere se referă la majorarea deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil pentru activităţi de cercetare-dezvoltare, de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.

CAS pentru indemnizaţiile de delegare/detaşare ce depăşesc plafonul legal

Totodată, indemnizaţiile primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, care depăşesc nivelul multiplicat de 2,5 ori stabilit de lege pentru personalul din instituţiile publice vor fi incluse, de la 1 februarie, în baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) pentru partea care depăşeste acel plafon.

Ministerul Finanţelor a eliminat şi dubla impunere a diferenţelor de diurnă plătite de companiile private angajaţilor.

Cheltuielile cu diurnele nu sunt deductibile fiscal, ceea ce poate crea situaţia ca diferenţele de diurnă să fie taxate şi la angajator, la impozitul pe profit.

Tot începând cu 1 februarie 2013, pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună.

Cum durata de amortizare poate fi de 4-6 ani, deducerea cheltuielilor cu amortizarea autoturismelor este limitată la 20.000 de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.