E lege: O singura amenda pe luna pentru lipsa rovinietei

Deputatii au adoptat, marti, un proiect de lege care prevede ca procesele-verbale de constatare a contraventiei pentru conducatorii auto prinsi fara rovinieta trebuie aduse la cunostinta acestora in cel mult 30 de zile, perioada in care nu mai pot fi sanctionati pentru aceeasi fapta. Actul normativ, adoptat cu 240 de voturi “pentru” si 3 abtineri, modifica OG nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania. Camera Deputatilor este for decizional. Legea trebuie insa trimisa presedintelui Traian Basescu spre promulgare si va intra in vigoare abia dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Noul act normativ prevede ca “fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, procesul-verbal de constatare a contraventiei se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa identificarea acestuia in baza de date a Ministerului Administratiei si Internelor”.

“Procesul-verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei. Daca in acest interval sunt emise mai multe procese-verbale, contravenientul va plati contraventia si tariful de despagubire doar pentru primul proces-verbal emis“, potrivit raportului la acest proiect, adoptat de plen.

Initiatorul este senatorul PSD Trifon Belacurencu, iar argumentul sau este ca, in practica, se intalnesc situatii in care conducatorii auto care, din diverse motive, nu si-au achitat rovinieta, primesc zeci de procese-verbale care le sunt aduse la cunostinta dupa o perioada foarte lunga de timp de la prima constatare a incalcarii legii.

Amintim ca si Avocatul Poporului a incercat sa rezolve aceasta problema a amenzilor, in aprilie, cand a atacat la Curtea Constitutionala OG 15/2002 invocand exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi, insa nu a obtinut castig de cauza.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.