Obligativitatea caselor de marcat cu jurnal electronic, amânată până în aprilie 2017

Printr-o Ordonanţă de urgenţă aprobată la mijlocul acestei luni, Guvernul a amânat cu încă 6 luni obligativitatea utilizării de către comercianţi a caselor de marcat cu jurnal electronic, prevăzută în Legea nr. 267/2015.

În vară mai fusese operată o amânare similară, după ce, iniţial, termenele tranziţiei fuseseră stabilite astfel: 1 aprilie 2016 pentru contribuabilii mari, 1 iulie 2016 pentru contribuabilii mijlocii şi 1 noiembrie 2016 pentru contribuabilii mici, cu interzicerea comercializării caselor de marcat cu rolă jurnal de la 1 ianuarie 2016.

Acum, prin prin OUG nr. 57/2015, marii contribuabili vor fi obligaţi să utilizeze noile aparate începând cu 1 aprilie 2017, contribuabilii mijlocii – de la 1 iulie 2017 iar contribuabilii mici de la 1 noiembrie 2017.

Casele de marcat vor trebui conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare, pentru transmiterea datelor către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care va întocmi în formă electronică un registru naţional de evidenţă a acestora. Firmele vor trebui să asigure conectarea la distanţă, pentru a transmite la Fisc datele fiscale.

Termenul-limită până la care trebuie aprobată procedura de conectare este 1 februarie 2018.

De asemenea, pe bonul fiscal va fi introdus ca element obligatoriu codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia. Astfel, va fi realizată corelarea cu legislaţia privind Codul fiscal, respectiv prevederile pentru deducerea TVA care poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate, motivează MFP. De ase3menea, bonul fiscal va conţine unitatea de masură.

Amenzi

Firmele care nu vor respecta termenele de schimbare a caselor de marcat riscă o amendă de 9.000 de lei, prevăzută, în prezent, de OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. În plus, li se suspendă activitatea până când plătesc amenda.

Alte amenzi privind folosirea caselor de marcat:

– emiterea bonului fiscal fără ca acesta să conţină unitatea de măsură şi codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, în cazul caselor de marcat cu jurnal electronic: amendă de 3.000 de lei;

– nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF: amendă de 9.000 de lei;

– neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale: amendă de 12.500 de lei şi suspendarea activităţii;

– refuzul de a permite accesul tehnicianului de service în unitate pentru efectuarea verificărilor la solicitarea şi în prezenţa organelor de control asupra aparatelor de marcat electronice fiscale: amendă de 3.000 de lei;

– refuzul de a reintroduce datele înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative pentru aparatele de marcat electronice fiscale fără jurnal electronic: amendă de 9.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.