OUG 1/2020 privind plafonarea punctului-amendă, în vigoare

Punctul-amendă revine la valoarea de 145 de lei, după ce se majorase la începutul anului la 223 de lei. Ordonanța de Urgență (OUG) 1/2020 care prevede, printre altele, prorogarea până la 31 decembrie 2020 a majorării punctul-amendă (art. X) potrivit Codului rutier (10% din salariul minim pe economie), adoptată de Guvern în 6 ianuarie, a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 9 ianuarie.

Amintim că Guvernul Orban prevăzuse, inițial, plafonarea la 145 de lei a punctul-amendă, într-o lege pentru care își angajase răspunderea în fața Parlamentului, pe 23 decembrie 2019.

Însă PSD a atacat legea  la Curtea Constituțională, astfel că amenzile de circulație s-au mărit cu 54% la 1 ianuarie 2030, odată cu majorarea salariulkui minim la 2.230 de lei/lună, iar celelalte prevederi nu au intrat în vigoare.

Tot prin OUG 1/2020, a fost prorogat, până la 31 decembrie 2020, obligația de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale în cazul operatorilor economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe baza de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede.

Decizia a fost luată ca urmare a modificărilor introduse prin Legea nr. 136/2019 pentru abrogarea alin. (1), (2) și (4) ale art. 40 din OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, precum și pentru modificarea și completarea OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Alte prevederi ale OUG 1/2020:

Sporul de 15% din salariu, acordat bugetarilor pentru condiții vătămătoare, a fost plafonat nivelul lunii decembrie 2019, astfel că nu va mai crește odată cu salariul, în anul 2020.
 
 – S-a prorogat cu un an termenul de acordare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (măsură introdusă în iunie 2019 de Guvernul Dăncilă, prin Codul administrativ)
 
– Posturi suplimentate pentru personalul clerical: pentru anul 2020, numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute în din România, pentru care se asigură sprijin lunar la salarizare se majorează cu un număr de 5 contribuții de la bugetul de stat: 1 de vicepreședinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, prim-rabin și 4 posturi pentru pozițiile de secretar Cancelaria patriarhală, consilier eparhial, protopop. Numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute din România pentru care se asigură, de asemenea, sprijin lunar se majorează cu 15.
 
– Dispare taxa bancară introdusă prin OUG 114

 

– Pilonul 2 de pensii: se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii.

– Dispare Fondul de Dezvoltare și Investiții

– Nu mai sunt permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.

Actualizarea accizelor cu rata inflației: în situația în care, ulterior datei de 20 octombrie, se modifică nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal (așa cum s-a întâmplat în 31 decembrie 2019 – n.r.), nivelul aplicabil începând cu data de 1 ianuarie a anului următor se actualizează cu creșterea prețurilor de consum și se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cel târziu pe data de 31 decembrie. Astfel, modificarea legislativă vizează posibilitatea de publicare pe site până pe data de 31 decembrie a fiecărui an a nivelului actualizat al accizelor, în cazul în care aceasta nu s-a realizat până la data de 20 octombrie și în alte situații decât cea menționată anterior.

– se plafonează, la nivelul din anul 2019, valoarea indemnizațiilor funcțiilor de demnitate publică alese și numite, a indemnizației de hrană de care beneficiază personalul bugetar și a indemnizației de merit – la 6.240 lei.

– Începând cu 1 ianuarie 2020, beneficiarii nu mai transmit solicitări de finanțare pentru etapa a II-a a PNDL pentru alte obiective de investiții. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.