OUG 23/2020 cu completurile de judecată specializate pe achiziţii publice, publicată în MO

UPDATE: Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională OUG 23/2020. În aceste condiții, Guvernul a adoptat o nouă OUG, în data de 1 iulie 2020. „Este vorba de o ordonanţă de urgenţă care a fost contestată la Curtea Constituţională pentru că impunea sancţiuni judecătorilor în situaţiile în care aceştia întârziau deliberarea unor situaţii reclamate privind achiziţiile publice. Această menţiune a fost declarată neconstituţională, prin urmare în această şedinţă de Guvern a fost adoptată o nouă OUG, care elimină această prevedere pentru a o pune în acord cu decizia CCR şi pentru a institui proceduri simplificate de achiziţii publice, în special în domeniul fondurilor europene”, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei Executivului. 

Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 23/2020 pentru operaționalizarea completurile de judecată specializate pe achiziţii publice, adoptată de Guvernul Orban în 4 februarie, înainte să pice prin moțiune de cenzură, a fost publicată, în 12 februarie, în Monitorul Oficial.

În 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, se va suplimenta, prin hotărâre de Guvern, numărul de posturi pentru instanțele judecătorești cu 25 de grefieri, dintre care 15 la Curtea de Apel București și 10 la Tribunalul București, strict pentru completurile specializate în achiziții publice care soluționează cereri ce corespund tipurilor de acțiuni prevăzute în Legea 101/2016, cu modificările și completările ulterioare, în special celor care pun în discuție fonduri europene.

În situația în care, la data în vigoare a acestei hotărâri de Guvern, nu sunt prevăzute fonduri în bugetul ordonatorului principal de credite, pentru finanțarea pusturilor respective, finanțarea se va realiza din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția prim-ministrului, până la data primei rectificări bugetare.

Procedurile de atribuire (anunț de atribuire) aflate în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a OUG 23/2020 rămân supuse legislației în vigoare kla data inițierii acestora. Contestațiile, procesele și cererile aflate în curs de soluționare la CNSC la data intrării în vigoare a ordonanței continuă să se judece pe procedura prevăzută de legea în vigoare la data la care au fost începute.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.