UPDATE! Parlamentarii şi-au aprobat pensii nesimţite

1

Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când premierul Victor Ponta – preşedintele PSD şi al coaliţiei la guvernare – este plecat din ţară, în Parlament s-au întâmplat şi astăzi “surprize”: senatorii şi deputaţii şi-au votat pensii speciale.

Astfel, un “ales” nu va mai avea pensia calculată pe principiul contributivității, la fel ca toţi românii – cu excepţia magistraţilor şi a ofiţerilor din Armată, MAI, SRI şi SIE (aceştia din urmă urmând să revină în curând la pensiile speciale, tot prin votul Parlamentului) -, ci va primi până la sfârşitul vieţii o indemnizaţie specială de 4600 de lei/lună dacă a avut 3 mandate de senator sau deputat, circa 3.100 de lei/lună dacă a avut 2 mandate şi 1.600 de lei/lună dacă a avut un mandat de 4 ani.

UPDATE iulie: Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea privind pensiile parlamentarilor.

Aceste pensii speciale au existat şi în trecut, dar au fost eliminate de Guvernul Boc.

În tot acest timp, un cetăţean simplu care a muncit 34 de ani nu are mai mult de 2.600 de lei/lună pensie.

Iată ce prevede, pe larg, legea aprobată astăzi:

(1) Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la sfârşitul mandatului, la indemnizaţie pentru limita de vârstă.

(2) De indemnizaţie beneficiază şi deputaţii şi senatorii care au avut anterior prezentei legi calitatea de parlamentar, dacă se îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare.

(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzaţia brută lunară aflată în plată.

(4) Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă prevăzut la alin (2) se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de către un deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, corespunzător fiecărui an de mandat, în limita a maximum 3 mandate.

(5) Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limita de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară.

(6) Indemnizaţia pentru limita de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.

(7) Indemnizaţia pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.

(8) Indemnizaţia pentru limita de vârstă este supusa impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

(9) Cuantmul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se suportă din bugetul de stat.

(10) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limita de vârstă se depune la secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz.

(11) Indemnizaţia pentru limita de varstă se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.

Deputaţii şi senatorii care au condamnări pentru fapte de corupţie nu beneficiază de aceste indemnizaţii.

303 voturi “pentru” şi 124 “împotrivă”

Votul a fost secret, cu bile, iar 303 de parlamentari au votat „pentru” şi 124 „împotrivă”. Practic, au votat numai 427 de senatori şi deputaţi din totalul de 580 (scădem condamnaţii).

Indiferent de vot, toţi parlamentarii vor primi pensiile speciale.

Liberalii s-au bătut cu pumnii în piept că au votat „împotrivă”, însă cel puţin 30 dintre ei nu s-au regăsit printre cei ce au respins legea.

Alina Gorghiu susţine că „analizăm posibilitatea să atacăm la Curtea Constituţională această lege”, însă mai întâi trebuie văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis nu o va face el, după ce, eventual, va retrimite Parlamentului actul normativ, spre revizuire.

Despre eventuala sancționare a deputatului PNL Radu Zlati, care și-a păstrat semnătura pe proiectul de lege, Gorghiu a spus că “fiecare parlamentar votează așa cum dorește” și că nu trebuie făcute “execuții politice pentru un vot pe o anumită lege”.

“Ne luăm Parlamentul înapoi”

Actul normativ ce prevede pensii speciale pentru parlamentari modifică Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. Iniţiativa legislativă a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori printre care şi 20 de parlamenatari ai PNL, care după scandalul din presă şi-au retras semnăturile – cu excepţia lui Radu Zlati.

Deputatul PSD Anghel Stanciu, unul dintre inițiatorii legii privind pensiile speciale pentru parlamentari, a declarat, marți, la dezbaterea în plen a proiectului, că „este momentul să ne luăm Parlamentul înapoi”.

“16 decembrie a fost ziua în care colegii noștri au spus și au susținut cu motivele domniilor lor că ne-am luat țara înapoi. Evident că astăzi, 16 iunie 2015, credem că este momentul să ne luăm Parlamentul înapoi. Este timpul să oferim Parlamentului șansa de a fi puternic, cum spunea președintele (Klaus Iohannis — n.r.), să fie populat acum și în perspectivă cu autentice competențe, crescând și prin indemnizații atractivitatea, motivarea, stimulând dorința de implicare a profesioniștilor din sectorul bugetar în sfera parlamentară, înfrângându-și reținerea actuală de a candida din diferite motive”, a afirmat Stanciu, în plenul Parlamentului.

Ponta, Tăriceanu şi Zgonea, lipsă

Dat dispărut de câteva zile, premierul Victor Ponta a anunţat astăzi, pe Facebook, că s-a operat la genunchi în Turcia deşi are totală încredere în medicii români, însă în ţară era imposibil să aibă linişte şi odihnă.

Interesant este că de la şedinta comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor au lipsit cei doi preşedinţi ai acestor foruri, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Da ,si? A zis vreun roman dintre cei care au votat acesti parlamentari ceva? A spart vreunul vreun geam pe undeva pe la vreo autoritate a statulyi acesta de cacao in care traim? Nu! Ura si la gara!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.