PDL a atacat la Curtea Constitutionala uninominalul

PDL a depus, joi, la Curtea Constitutionala, sesizarea privind legea uninominalului pur initiata de copresedintii USL Victor Ponta si Crin Antonescu. Potrivit deputatului democrat-liberal Sulfina Barbu, actul normativ e croit pentru interesul electoral al USL, incalca normele privind suveranitatea poporului, exprimata prin referendumul din 2009 si nu respecta rezultatele acestuia, si principiul egalitatii in drepturi. In ultimii doi ani, PDL a tot dezbatut in interiorul Coalitiei schimbarea sistemului de vot, timpul a trecut, iar ei au fost dati afara de la guvernare, si acum vor sa anuleze legea. Insa dorinta cea mai mare a romanilor, reducerea la 300 a numarului de parlamentari, nu va fi realizata nici daca CCR declara neconstitutionala legea USL.

Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL, a acuzat si el ca USL a adus “modificari abuzive la legea electorala” si ca scopul legii, exprimat de Ponta si Antonescu, este de a distruge PDL.

Camera Deputatilor a adoptat martea trecuta, cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri (deputatii UDMR) Legea privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Vor fi declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza. Colegiile vor fi aceleasi ca in 2008.

Noua lege majoreaza numarul parlamentarilor cu maxim 10 prin, introducerea unui amendament care prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primesca un mandat de parlamentar in plus. In acest fel, in loc de 471 de parlamentari, vor fi 481.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.