UPDATE! Pensiile speciale revin la militari

La două săptămâni după ce parlamentarii şi-au aprobat pensii nesimţite, ieri a fost adoptată, în ultima zi a sesiunii parlamentare, cu 289 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și 13 abțineri, Legea privind pensiile militare de stat. Forul decizional a fost Camera Deputaților iar Senatul aprobase proiectul legislativ cu o zi înainte, „pe repede înainte”.

UPDATE 23 iulie: Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Pensiile speciale pentru militari au fost desfiinţate de Guvernul Boc în anul 2011 stârnind imense nemulţumiri, alimentate de USL, care a funcţionat acum perfect, după ruperea din urmă cu un an şi jumătate. Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL, chiar a ţinut să declare că „s-a reparat o mare nedreptate”.

Premierul interimar Gabriel Oprea a spus şi el, în plenul Camerei Deputaților, că “Legea pe care Guvernul o propune reprezintă o recunoaștere a meritelor, a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii”.

Sistemul unitar de pensii fusese adoptat, prin lege, în 16 septembrie 2010, însă în cazul militarilor recalcularea a început în 2011.

Au trecut atunci prin filtrul recalculării circa 168.000 de pensii speciale din MApN si MAI, acordate în principal celor pensionaţi anticipat, ce încasau sume imense, calculate pe baza veniturilor obţinute în ultimele 3 luni de serviciu.

Acum, după o întrerupere de 4 ani în care pensiile militarilor au fost stabilite pe principiul contributivităţii, se revine la o formulă de calcul specială: pe principiile “unicităţii”, “autonomiei”, “incesibilităţii”, “imprescriptibilităţii” etc..

Mai pe româneşte, baza de calcul va fi media veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, la alegerea beneficiarului, actualizată la data deschiderii dreptului de pensie.

La media obținută se adaugă un spor de până la 15%.

În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:

a) pensia de serviciu;

b) pensia de invaliditate;

c) pensia de urmaş.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 60 de ani iar atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării.

Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani și se află în următoarele situaţii:

– sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securitate națională

– sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

La acordarea pensiei anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.

Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;

b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

La cuantumul pensiei anticipate parţiale se adaugă sporurile.

La împlinirea vârstei standard de pensionare, pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care, la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile.

Se acordă pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei, astfel:

a) pentru activitate realizată în condiţii de muncă deosebite:

pensii militari, speciale

b) pentru activitate realizată în condiţii de muncă speciale şi alte condiţii:

pensii militare, special, 1

pensii militare, speciale 2

Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani.

Prin reducere, vârsta standard de pensionare poate scădea până la 45 de ani.

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de 20 de ani în calitate de personal din unităţi/structuri de intervenţie şi acţiuni speciale, personal în unităţi de intervenţie antiteroristă, personal navigant pe elicoptere, avioane de vânătoare, vânătoare-bombardament şi cercetare, aeronave de transport, aeronave de instrucţie ale şcolilor militare de aviaţie, scafandrii, precum şi personalul din unităţile de comunicaţii, radiolocaţie şi război electronic beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu anticipată sau anticipată parţială, indiferent de vârstă, dacă au o vechime ca militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, în activitate, de cel puţin 10 ani.

Click pentru avizualiza integral Legea privind pensiile militare de stat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.