Pensionarii lesina la tribunal pentru recuperarea CAS

Aproximativ 1.000 de pensionari s-au infatisat vineri la Tribunalul Bucuresti sa depuna actiuni pentru a-si recupera CAS incasat de stat prin OUG 107/2010, declarata neconstitutionala acum o luna, iar alti 500 s-au imbrancit la Tribunalul Arges pentru acelasi lucru, smulgand din tatani o usa si o femeie lesinand la coada. Constitutia nu permite insa plata retroactiva, astfel ca sumele reprezentand contributia de 5,5% la asigurarile de sanatate, retinute din pensii din ianuarie 2011 pana acum, raman in buzunarul statului. Dar cum isteria proceselor intentate de pensionari ia proportii, instantele vazandu-si blocata activitatea cu cele circa 250.000 de dosare (potrivit  purtatorului de cuvant al Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei), ministrul Muncii, a decis sa iasa, in sfarsit, vineri, cu o declaratie publica, motivata prin grija fata de sanatatea pensionarilor care, doamne fereste, ar putea lesina la coada.

“Pensiile sub 740 de lei nu erau nici inainte si nu sunt nici acum afectate de retinerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CAS), pentru ca acestea au fost si sunt platite prin bugetul de stat. Pentru cererile de restituire retroactiva a sumele platite nu exista temei legal, prevederile aplicandu-se doar pentru viitor, a precizat Claudia Boghicevici.

Ministrul a adaugat ca statul respecta dreptul fiecarui pensionar de a avea acces la justitie. “Este dreptul fiecarui cetatean din Romania sa apeleze la actul de justitie, si acest drept este un pilon al statului de drept pe care nimeni nu il ingradeste. Vreau doar ca pensionarii sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea. Nu inseamna ca ar fi avut alte drepturi daca ar fi depus alaltaieri aceste cereri”, a mai spus Boghicevici.

Drepturi doar pentru viitor

Ministrul Muncii a explicat ca drepturile obtinute de pensionari prin decizia  Curtii Constitutionale sunt calculate si se aplica pentru viitor. Potrivit OUG 107/2010, persoanelor care beneficiau de pensii de peste 740 de lei li sau retinut, de la 1 ianuarie 2011, contributii de sanatate in cuantum de 5,5%.

In mai multe judete, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante, zeci de mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, prin care au solicitat restituirea CAS retinuta, insa institutiile le-au respins, pe motiv ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.

Castig la Curtea Constitutionala

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj – Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar “cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii, si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Nerabdare cu noroc

Pana la publicarea deciziei in Monitorul Oficial a trecut insa mai mult de o luna, si poate ca mai trecea ceva vreme daca pensionarii nu ar fi asaltat Casele de pensii cu cereri sa nu li se mai retina CAS. Cum lucrurile au escaladat la inceputul saptamanii – circa 100.000 de solicitari fiind depuse la toate casele teritoriale, potrivit Doinei Parcalabu, sefa Casei Nationale de Pensii –, institutia a emis un comunicat de presa prin care a anuntat ca noua modalitate de calcul al CAS se va aplica in mod automat pensiilor sub 740 de lei, nefiind necesara depunerea unor cereri. Insa se mai preciza ca acest lucru va fi posibil abia dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale.

Intamplator sau nu, dupa acest comunicat de miercuri, joi a aparut in MO si mult asteptatul document al Curtii, la fix o luna si o saptamana de la pronuntare. Reprezentantii Casei au iesit din nou public, de data aceasta cu precizarea ca noile prevederi se vor aplica incepand cu 1 mai, pentru ca taloanele de pensii au fost deja intocmite pentru aceasta luna. Cu alte cuvinte, statul mai ciupeste ceva.

Modificarea legii, in maxim 45 de zile

Pe de alta parte, termenul maxim pentru punerea de acord a legislatiei fiscale cu decizia Curtii Constitutionale conform careia contributia de asigurari de sanatate de 5,5% se aplica numai pensiilor care depasesc 740 de lei este de 45 de zile, a mai declarat, in briefingul de presa de vineri, ministrul Claudia Boghicevici. “Ministerul Justitiei ne sprijina in acest demers si se fac eforturi ca aceasta armonizare sa se realizeze in mai putin de 45 de zile”, a precizat ea.

Doina Parcalabu, presedintele Casei Nationale de Pensii, a precizat si ea ca vineri a fost constituit la Ministerul Finantelor un grup mixt de lucru care include si specialisti ai Ministerului Muncii si ai Casei Nationale de Pensii, “in vederea armonizarii legislatiei fiscale cu deciziile Curtii Constitutionale”.

2,1 milioane de pensionari “produc“ acum un deficit de 1 miliard de lei

Potrivit estimarilor Casei Nationale de Pensii, in prezent exista 2,1 milioane de beneficiari ai deciziilor Curtii Constitutionale, iar Fondul national Unic de Asigurari de Sanatate va fi afectat puternic, in conditiile in care 1 miliard de lei nu ii va mai fi transferat de catre Casa Nationala de Pensii Publice.

Pensiile mai mari de 740 lei, recalculate abia in iunie

Cat priveste noua modalitate de calcul pentru pensiile mai mari de 740 de lei, ministrul Boghicevici a anuntat ca aceasta nu poate fi aplicata imediat, ceea ce inseamna ca pensiile din luna mai vor fi identice cu cele din aprilie. Adica iarasi statul mai ciupeste ceva.

Magda SEVERIN


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.