Ponta a trecut Metrorex şi AMTB la Primărie şi a anulat penalităţile RADET

Premierul Victor Ponta l-a invitat, miercuri, pe primarul general Sorin Oprescu la şedinţa de Guvern, să fie prezent la aprobarea transferării Metrorex şi a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB) în subordinea Primăriei Capitalei.  Totodată, Cabinetul Ponta a şters penalităţile RADET acumulate la ELCEN şi a trecut în administrare municipalităţii Bucureştilor un teren din proprietatea Ministerului Educaţiei, pe care va fi construită noua sală polivalentă. Potrivit lui Oprescu, terenul reprezintă “aproape tot Parcul Lia Manoliu”. Este vorba, de fapt, de zona cuprinsă între Patinoarul Flamaropol şi Arena Naţională.

Premierul Victor Ponta l-a asigurat pe Sorin Oprescu că Metrorex va fi trecut cu bani cu tot la primărie, adică investiţiile începute la metrou, inclusiv noul tronson către Drumul Taberei vor fi în continuare finanţate de la bugetul de stat.

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti (AMTB) trece în subordinea municipalităţii odată cu Metrorex, în intenţia de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport.

În prezent, RATB – regia locală de transport de suprafaţă – funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei, în timp ce metroul s-a aflat până astăzi la Ministerul Transporturilor.

RADET se uneşte cu Elcen

Premierul a ami anunţat că are de gând să unifice RADET cu Elcen, astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate. Susţinut de Sorin Oprescu, Victor Ponta a promis să modifice regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi modul de calcul al penalităţilor, astfel încât să se evite pe viitor acumularea acestora.

În prezent, datoriile curente ale RADET către ELCEN au ajuns la 1 miliard de lei. La acestea se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulată pe parcursul a 15 ani. Din cauza neîncasării sumelor de la RADET, ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă.

ELCEN vinde energia termică către RADET la un preţ reglementat de ANRE, după care regia o livrează consumatorului final. ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.