Ponta, enervat de ideea recompenselor date de Fisc denunţătorilor: Voinea să gândească bine înainte

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Murighiol, că i-a cerut secretarului de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, să se gândească de multe ori înainte de a veni cu un proiect de genul celui privind recompensarea informaţiilor date la Fisc de vecinii celor care fac evaziune fiscală. “Am vorbit cu domnul secretar de stat Liviu Voinea şi l-am rugat – acuma că deja devine persoană politică, fiind secretar de stat – să se gândească de multe ori înainte de a veni cu un proiect”, a spus Ponta.

“Haideţi să lăsăm lucrurile (…) şi să le facem în sens european. Şi tot ceea ce la nivel european, în domeniul fiscalităţii, s-a dovedit ca fiind de succes, încercăm să aplicăm. Restul sunt idei, sunt propuneri, unele bune, unele mai puţin bune, dar e bine că le discutăm, că uite, dacă toată lumea zice că nu-s bune, nu le punem în practică”, a sprecizat premierul Ponta.

Amintim că secretarul de stat în MFP Liviu Voinea a anunţat, în urmă cu câteva zile, că românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state. El a adăugat că va merge în Suedia pentru a studia legislaţia “denunţătorului”, sistem care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi.

Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii.

“Acolo, oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se tramite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa”, a explicat Voinea.

Secretarul de stat va pleca peste două săptămâni în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plăţii TVA la încasare din această ţară şi pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietăţii.

“Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România”, a mai spus Voinea.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.