Ponta, enervat pe indexarea impozitelor şi taxelor locale

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară că s-a enervat pe faptul că Ministerul de Finanţe a postat pe site proiectul privind creşterea taxelor şi impozitelor, el precizând că este vorba despre posibilitatea legală a primarilor, şi nu de o obligaţie, ca o dată la 3 ani să actualizeze cu inflaţia aceste dări către stat. Premierul a insistat că Executivul nu are în vedere pentru 2013 măriri de taxe şi impozite.

“Când am văzut ştirea, căci eu n-am văzut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu şi am spus: ‘Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?’. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe Liviu Voinea. Îl sună pe domnul Liviu Voinea care spune ‘nu ştiu nimic’. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca în “O scrisoare pierdută”. După care, m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum v-o descriu eu. O dată la 3 ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, (…) poate să mărească anumite taxe”, a explicat Ponta, la Realitatea tv.

Potrivit proiectului cu pricina, amenzile, impozitele şi taxele locale, precum şi alte taxe asimilate acestora, vor creşte cu 16,05% de la 1 ianuarie 2013, corespunzător inflaţiei din anii 2010, 2011 şi 2012. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.