Legea restituirii proprietăţilor va fi asumată de Guvern în faţa Parlamentului

Premierul Victor Ponta ia modelul Boc, dar cu 70% majoritate în Parlament: “Executivul îşi va asuma răspunderea pe noua lege a restituirii proprietăţilor confiscate de comunişti, după ce proiectul legislativ va fi discutat, miercuri, în primă lectură”, a anunţat, luni prim-ministrul. Astfel, cartoful fierbinte jonglat de PDL între Guvern şi Parlament, pe vremea când se afla la guvernare, a ajuns acum la USL, care trebuie să rezolve problema până cel mai târziu în aprilie, termen acordat de CEDO. Diferenţa dintre USL şi PDL este însă, în problema restituirii proprietăţilor, că noua putere are 70% majoritate în Legislativ, aşa că nu este nevoie de răspundere guvernamentală pentru a trece legea, decât dacă se doreşte urgentarea lucrurilor.  

Sau, cine ştie, poate că Ponta vrea să schimbe macazul în agenda publică, de la scandalul Schengen izbucnit în urma declaraţiilor total nediplomatice ale chiar şefului diplomaţiei române, Titus Corlăţean, care a spus că “Dacă ne amână iar pe Schengen, România nu mai e interesată. Aşa cum am putut trăi fără Schengen, o putem face în continuare”.

Cert este că emiterea titlurilor de despăgubire şi a celor de plată către foştii proprietari deposedaţi abuziv a fost suspendată până la 15 mai a.c., după ce CEDO a acceptat anul trecut, în iunie, o păsuire de 9 luni cerută de Guvernul Ponta.

După această dată, dacă între timp nu s-a emis vreo lege de eşalonare a despăgubirilor, Guvernul e bun de plată, iar banii nu sunt deloc puţini: 8 miliarde de euro.

Amintim ca termenul impus de CEDO expira la 12 iulie, iar Guvernul Ungureanu propusese în aprilie 2012 eliminarea restituirii în natură şi limitarea la 15% a despăgubirilor. De asemenea, plata urma să fie efectuată eşalonat, în termen de 10-12 ani. Proiectul legislativ a fost atacat din toate părţile, inclusiv din partea Opoziţiei de la acea dată, condusă de Victor Ponta şi Crin Antonescu. A stârnit însă vii dispute şi în rândul membrilor coaliţiei aflată la guvernare, în special a unor membrii PDL şi UDMR. Până la urmă i-au pus cruce protestele proprietarilor, pe de o parte, şi a chiriaşilor, pe de alta. 

Acum, Guvernul Ponta nu mai are de ales. “În cursul acestei săptămâni vom finaliza în cadrul Guvernului proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor, proiect pe care miercuri îl discutăm în primă lectură în şedinţa de Guvern. Luni îl voi prezenta conducerii USL, deoarece modalitatea de adoptare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajării răspunderii Guvernului. Voi merge în faţa Parlamentului, voi angaja răspunderea Guvernului pentru soluţionarea acestei probleme care există, sigur, de 20 de ani, dar care în special după anul 2005 a necesitat o soluţionare, în condiţiile în care avem mii de cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi în condiţiile în care trebuie, odată pentru totdeauna, reglementat modul de acordare şi perioada de acordare a despăgubirilor”, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul şedinţei USL.

8 miliarde de euro despăgubiri

El a amintit că ultima lege privind despăgubirile a fost adoptată prin angajarea răspunderii de către alianţa PNL-PD. “Dacă cei de la PDL nu sunt de acord cu soluţia pe care noi o propunem, trebuie să vină să spună că au ei 8 miliarde de euro pe care să-i dea înapoi mâine”, a afirmat Ponta.

Este vorba despre suma ce ar trebui acordată drept despăgubire foştilor proprietari care nu şi-au primit bunurile în natură. De ce însă nu se restituie imobilele care există şi astăzi, multe dintre ele ocupate de foştii chiriaşi care au putut să le cumpere în baza unei legi controversate, Legea 112, nu spun nici cei din actuala guvernare.

Premierul a precizat, în schimb, că abia aşteaptă o moţiune de cenzură din partea opoziţiei, pe angajarea răspunderii guvernamentale.

“Tot sunt ei cei mai de dreapta acum, toţi comuniştii şi securiştii sunt cei mai de dreapta acum la PDL. Deci dacă tot sunt de dreapta, să vină să facă moţiune de cenzură să nu dăm oamenilor banii şi să ne condamne CEDO la 8 miliarde de euro, de-abia aştept!”, a spus Ponta.

Amintim că, săptămâna trecută, Executivul Ponta a eşalonat pe 10 ani acordarea despăgubirilor pentru proprietăţile din Basarabia, Bulgaria şi Serbia.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.