Ponta incalca din prima promisiunile date in scris lui Barroso

Promisiunile lui Victor Ponta date in scris presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au fost incalcate de premierul roman mai devreme decat s-ar fi asteptat oricine. Ordonantele de urgenta prin care Ponta a modificat acum o saptamana Legea referendumului si restrangerea atributiilor Legii Curtii Constitutionale, ambele declarate neconstitutionale de CCR, au fost aprobate si nu respinse, miercuri, in Parlament. Cat despre incompatibilii din Legislativ, pe care prim-ministrul roman s-a angajat ca “se asigura sa fie eliminati”, tocmai s-a decis ca ei raman bine-mersi pana in sesiunea din toamna.

Din OUG 41/2012 a fost eliminata prevederea privind validarea referendumului cu jumatate plus unu din numarul celor prezenti la vot, dar parlamentarii au introdus un amendament nou, prin care perioada de vot a fost prelungita cu 4 ore. Aceasta prevedere nu apare in motivarea deciziei CCR privind neconstitutionalitatea OUG.

Amendamentul a fost propus chiar de Ponta, potrivit declaratiilor lui de la pranz. “Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va avea loc intr-o singura zi, insa programul va fi extins, urmand ca sectiile de votare sa fie deschise intre orele 7.00 si 23.00, pentru ca este vara”, a anuntat el.

Parlamentarii PDL au parasit insa sala de plen, in semn de protest, argumentand ca respingerea in totalitate a Ordonantei de urgenta este singura modalitate de a raspunde cerintelor Curtii Constitutionale si a raportului de tara pe justitie.

Blaga: PDL nu recunoaste niciun referendum care incalca decizia CCR

“PDL nu va recunoaste niciun referendum care incalca hotararea Curtii Constitutionale si hotararea Parlamentului prin care a fost convocata consultarea populara. Noi nu putem participa la incalcarea legii cu buna stiinta, sa o incalce ei”, a declarat presedintele PDL, senatorul Vasile Blaga, la Palatul Parlamentului.

“Atunci cand se intuneca nu mai vine nimeni la vot. Veti vedea ca participarea la vot după ora 20,00 – 21,00 este nesemnificativa”, a argumentat si deputatul Mircea Toader. “Teama noastră este ca in puterea noptii se va putea fura mai bine”, a spus si Daniel Buda.

Basescu: “Sa prelungim programul de vot pana iese, ca in anii ‘46-‘47”

“Eu zic sa il prelungim pana iese, pana vor ei, ca asa s-a facut si in ’46-’47, s-au facut alegeri pana au iesit comunistii”, a spus presedintele suspendat Traian Basescu.

El a adaugat ca nu este problema sa stabilirea programului la referendum, ci treaba Parlamentului si a Guvernului, insa doreste sa stie cat mai repede care sunt conditiile de organizare a referendumului.

“Eu vreau sa stiu odata care sunt conditiile acestui referendum, in rest e problema altora. Mai sunt 12 zile pana la referendum, iar majoritatea parlamentara si Guvernul incearca din zi in zi sa schimbe conditiile”, a spus Basescu, amintind ca initial durata de desfasurare fusese stabilita de Parlament, conform legii de organizare a referendumului, pentru intervalul orar 8.00-20.00.

Parlamentul mentine  restrangerea unor atributii ale CCR

In cazul ordonantei de urgenta privind modificarea Legii Curtii Constitutionale, Parlamentul si-a rezervat, printr-un amendament, dreptul de a decide fara controlul CCR hotararile cu regulile interne ale Legislativului. Mai pe romaneste, USL blocheaza in continuare contestarea la Curte a schimbarii Avocatului Poporului si a presedintilor celor două Camere.

PDL ataca din nou la Curtea Constitutionala

Parlamentarii PDL sunt de-a dreptul revoltati de acest artificiu, care ii impiedica sa conteste hotararile Parlamentului privind revocarea presedintilor celor doua Camere, Roberta Anastase si Vasile Blaga, si nici revocarea Avocatului Poporului.

Amintim ca Guvernul a jucat necinstit in cazul sefilor de camere, in sensul ca a publicat in Monitorul Oficial hotararile de revocare a lor abia dupa ce Parlamentul l-a revocat si pe Avocatul Poporului – singurul care ar fi putut ataca la CCR aceste decizii.

In plus, Guvernul a restrans atributiile CCR abia dupa ce Avocatul Poporului a fost revocat.

Potrivit Constitutiei, in articolul 146, la atributiile Curtii Constituţionale, alianiatul c), se precizeaza ca judecatorii CCR se pot pronunta asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori

Cu acest argument, PDL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala modificarle aduse in Parlament ordonantei de urgenta privind atributiile CCR. “Avem 5 zile la dispozitie, din momentul in care se depun la Secretariatul Senatului cele doua legi de aprobare a ordonantei”, a precizat Blaga.

Incompatibili cu leafa de parlamentar

Cat despre eliminarea incompatibililor din Parlament, pana in sesiunea parlamentara din toamna nici nu poate fi vorba, desi premierul s-a angajat ca asigura scoaterea lor din Legislativ.

“Eu am transmis deja scrisori catre Parlament si catre cei doi parlamentari si sunt convins ca se vor rezolva, dar nu tine de puterea Guvernului sa demita parlamentari, nici nu ar fi democratic asa”, a spus Ponta. Biroul Permenant al Camerei Deputatilor a decis, insa, amanarea pana in sesiunea de toamna a excluderii deputatilor Sergiu Andon si Florin Paslaru.

Victor Ponta sustine insa ca n-ar fi vorba despre Paslaru, ci numai de Andon si de senatorul PNL Mircea Diaconu. Despre acesta din urma, trebuie spus ca Ponta l-a numit ministru al Culturii in ciuda faptului ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) ii constatase incomplatibilitatea, iar Curtea de Apel Bucuresti confirmase aceasta decizie.

Seful Guvernului a fost nevoit sa accepte abia dupa o luna si jumatate sa-l demita, dupa sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Dar Diaconu refuza sa respecte sentinta judecatoreasca, astfel ca nu se da dus din Parlament, desi legea spune clar ca 3 ani nu mai pupa nicio functie publica.

Daca ne gandim insa ca Adrian Nastase, desi condamnat si aflat in inchisoare, nu si-a pierdut nici dupa o luna calitatea de deputat, de ce sa ne mai miram de Diaconu? In tot acest timp, indemnizatia si sumele forfetare de aproximativ 10.000 de lei/luna le intra in buzunar. Sergiu Andon, spre exemplu, are decizie judecatoreasca definitiva data de ICCJ inca din 3 aprilie 2011 si nu vrea sa o respecte, iar Parlamentul il accepta, ilegal.

 Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.