Posesorii de mopeduri mai au 5 luni să-şi obţină permisul de conducere

Proprietarii celor 200.000 de mopeduri şi tricicluri cu motor înregistrate în România mai au 5 luni la dispoziţie să-şi obţină permisul de conducere de care vor avea nevoie începând cu 19 ianuarie 2013, în caz contrar ei riscând dosar penal, a atenţionat, miercuri, Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere. Practic, numai bicicliştii nu vor avea nevoie de carnet.

Comisarul-şef Lucian Diniţă a amintit că mai sunt aproximativ 5 luni în care posesorii unor astfel de vehicule vor trebui să urmeze cursuri şi să dea examen cu poliţiştii de la Rutieră pentru obţinerea permisului din categoria “AM”.

“Este o directivă a Uniunii Europene care datează încă din 2006, iar data de 19 ianuarie nu poate fi amânată. Începând cu această zi, oricine va fi prins pe scuter fără permis va suporta rigorile legii”, a explicat Diniţă.

În prezent, mopedurile şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi.

În luna aprilie, Guvernul a decis introducerea, începând din 2013, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede şi alte vehicule ai căror proprietari sunt scutiţi în prezent de această obligaţie, proiectul de lege fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Şeful Direcţiei Rutiere declara atunci că din ianuarie 2013 va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopeduri, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2.

Permisul de conducere va avea o valabilitate de 5 – 10 ani, iar la fiecare reînnoire, şoferii vor fi obligaţi să facă un control medical. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. Pe ce facem pariu ca nici dupa 19 ianuarie 2013 posesorii de mopede zisi si donatori de organe nu vor suporta in nici un fel “rigorile legii”?

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.