Rabla 2013, în dezbatere publică. DOCUMENT

Proiectul Ghidului de finanţare al Programulului „Rabla 2013” a fost publicat, luni, de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) şi va rămâne în dezbatere publică timp de 5 zile, după care va fi aprobat prin de Ordin al ministrului Rovana Plumb. Totodată, Ghidul de informaţii utile, mult mai explicit, oferă o sinteză a primului document, putând fi consultat tot pe site-ul ministerului. Pe scurt, pentru cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, de 6.500 lei, iar în maxim 45 de zile de la obţinerea lui, proprietarul trebuie să îl depună la dealerul auto de unde doreşte maşină nouă.

Programul se adresează persoanelor fizice şi juridice care deţin autovehicule mai vechi de 10 ani, precum şi unităţilor administrativ-teritoriale, instituţiilor publice sau institutelor de cercetare-dezvoltare înfiinţate ca instituţii publice, care deţin autovehicule mai vechi de 5 ani.

Va fi o singură ediţie, ce se va încheia în 20 noiembrie, cu 20.000 de tichete: 17.000 pentru persoane fizice şi juridice, şi 3.000 pentru instituţiile publice. Valoarea voucherului este de 6.500 de lei (1.500 euro), însă numai unul singur va putea fi utilizat pentru cumpărarea unei maşini noi.

Perioada în care poate fi utilizat tichetul este de 45 de zile. Pentru evitarea traficului cu vouchere, s-a decis ca termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul să fie de maximum 10 zile.

În cazul achiziţionării unui autovehicul electric, care beneficiază de eco-tichetul de 2.500 de euro, se poate folosi şi voucherul primit la „Rabla”.

Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, gen Euro 6, Ministerul Mediului oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.