Rectificare bugetara, la vara

Guvernul isi anunta intentia de a face o prima rectificare bugetara in perioada vacantei parlamentare  de vara (iulie-august), elaborand deja proiectul de lege prin care solicita acordul Parlamentului pentru a putea emite ordonante. In afara de modificarea schemei alocatiilor bugetare, va fi modificat Codul fiscal, va fi aprobata procedura de inscriere a hotelierilor in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor  si va fi “imbunatatit” sistemul de salarizare a personalului din Cultura. Si, cel mai probabil, tot atunci va fi operata reintregirea salariilor bugetarilor.

In total, proiectul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante simple cuprinde 6 domenii: finante publice si economie, agricultura si dezvoltare rurala, munca familie si protectie sociala, administratie si interne, turism si cultura. Proiectul initiat de Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul urmeaza a fi supus aprobarii in sedinta Executivului, dupa care trebuie adoptat de Legislativ. Conform legii, Parlamentul poate adopta o lege speciala prin care sa abiliteze Guvernul, pe perioada vacantei parlamentare, sa emita ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice.

Concret, in proiectul de lege lansat vineri in dezbatere publica se arata ca Guvernul urmareste sa opereze urmatoarele reglementari, prin ordonante simple:

  • rectificarea bugetului de stat pe anul 2012
  • rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012
  • modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal
  • modificarea si completarea OG nr. 9/1996 privind imbunatatirea sistemului de finantare a institutiilor publice de cultura finantate din venituri extrabugetare si alocatii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, a sistemului de salarizare a personalului din aceste institutii, precum si imbunatatirea salarizarii personalului din institutiile si activitatile cu profil cultural, aprobata cu modificari prin Legea nr. 86/1996, cu modificarile ulterioare
  • reglementarea unor masuri fiscal-bugetare
  • masuri privind constituirea si mentinerea unui nivel minim de rezerve de titei si/sau produse petroliere
  • masuri privind diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare
  • masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor europene in agricultura.

Totodata, Guvernul ar vrea sa poata emite ordonanta simpla si in privinta normelor referitoare la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice si pentru aprobarea procedurii de inscriere a structurilor de primire turistice, de inregistrare a turistilor si de raportare a acestora in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor.

Acest ultim proiect a fost anuntat de Elena Udrea in urma cu 2 ani, pe vremea cand era ministru al Turismului, fara sa fi reusit insa sa il implementeze.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.