Reducerea CAS a fost APROBATĂ

Promisă încă din 2012 de Guvernul Ponta, reducerea CAS cu 5% la angajatori a fost amânată timp de doi ani, dar în prag de alegeri prezidenţiale a fost adoptată într-un timp record: proiectul de lege a fost aprobat de Guven în 16 iunie şi trimis Senatului, care i-a dat ok-ul într-o singură zi (comisii de specialitate şi plen) iar astăzi a trecut şi de Camera Deputaţilor – for decizional -, aşa că va merge la promulgare. Iniţial, votul decisiv fusese programat pentru luna septembrie, după vacanţa parlamentară şi astfel încât legea să poată fi aplicată de la 1 octombrie, însă deputaţii au dovedit că atunci când doresc – şi, mai ales, când sunt motivaţi electoral – se pot mobiliza fără probleme.

Reducerea cu 5% a CAS ar fi putut reprezenta o gură de oxigen pentru angajatori dacă nu ar fi anulată, practic, de cele 4 majorări ale salariului minim produse anul trecut şi anul acesta, în câte două tranşe de 50 de lei, de la 700 la 900 de lei.

Dacă angajatorul este deja nevoit să plătească mai mult cu 200 de lei/lună la salariul minim, plus contribuţiile către stat, Guvernul va încasa la buget 344 milioane lei (77,2 milioane euro) din încasările suplimentare atrase din creşterea salariului minim. Banii vor rezulta din modificarea grilelor de salarizare şi din impozitarea corespunzătoare a angajaţilor.

În plus, angajatorii sunt „cocoşaţi” şi de taxe – dacă e să amintim numai majorarea, anul trecut, cu 16% a taxelor şi impozitelor locale, iar anul acesta, impunereae altora noi: acciza suplimentară la combustibil şi taxa pe stâlp. Din aceasta din urmă statul a încasat deja 1 miliard de lei numai până la 26 aprilie, la scadeţa primei tranşe.

Isărescu: Trebuie locuri de muncă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arăta, ieri, că “reducerea CAS ar trebui însoţită şi de alte reforme structurale, pentru a fi eficientă şi a rezolva problema decalajului dintre numărul de contribuabili şi cel de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, cerc vicios din care România nu iese de 14 ani”.

„Direcţia este bună (reducerea CAS – n.r.), dar nu suficientă. Ea trebuie să fie înconjurată de mai multe măsuri care să ajute la crearea de locuri de muncă. Soluţia pentru România este să ajungi la cel puţin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum să îl rezolvi financiar nici pe termen scurt, nici mediu, nici lung”, a declarat Isărescu, la briefingul de presă după şedinţa CA pe probleme de politică monetară.

Ponta: Avem creştere economică de 4%, suntem în grafic

Premierul Victor Ponta este însă optimist: “Această iniţiativă a fost în programul de guvernare a USL dar a fost susţinută şi de celelalte forţe politice, este în favoarea dezvoltării României. Datele primite de la INS confirmă o creştere economică de aproape 4%, am primit datele privind încasările din primele 6 luni şi suntem în graficul stabilit cu instituţiile internaţionale, deci putem să luăm această măsură”.

Premierul susţine că reducerea CAS este “o măsură foarte bună de relaxare fiscală”, care acordă şi mai multă încredere celor care investesc în România pe termen mediu şi lung şi creează locuri de muncă.

3,4 milioane de angajaţi din privat ţin toată ţara

Numărul actual al salariaţilor este de 4,6 milioane, din care aproape 1,2 milioane sunt bugetari şi doar 3,4 milioane produc şi îi susţin şi pe primii, şi pe cei 5,4 milioane de pensionari, şi pe elevi şi studenţi, şi pe cei care primesc ajutor social – adică restul până la 18,2 milioane de români.

De doi ani este aşteptat „milionul de locuri de muncă” promis de Guvernul Ponta în 2012, când a preluat puterea prin moţiune de cenzură, când a dat jos Guvernul Ungureanu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.