Restricţiile la graniţa cu statele din afara UE, suspendate pe termen nedefinit de ANAF

După o încercare eşuată de a limita cantitatea produselor din bagajele de mână introduse în ţară din statele din afara UE – practică acceptată încă de pe vremea lui Ceauşescu drept „micul trafic de frontieră”-, ANAF a suspendat pe termen nedefinit aplicarea noilor restricţii privind cantităţile de tutun, alcool şi alimente. Prevederile introduse la 15 noiembrie fuseseră amânate, iniţial, pentru 1 decembrie. Amintim că în prima zi de aplicare a noilor reguli se formaseră cozi de sute de maşini la Vama Albiţa.

“Întrucât soluţionarea aspectelor legate de implementarea Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, necesită o perioadă mai lungă de timp, reintrarea în vigoare se va face la o dată care va fi comunicată ulterior”, arată ANAF, într-un comunicat.

Până la aplicarea acestui ordin, controlul vamal al bagajelor călătorilor la frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) va continua să fie realizat pe baza analizei de risc.

Noile restricţii prevăd nu numai controlul vamal, ci şi completarea în scris a unei declaraţii cu bunurile conţinute în bagajele personale.

Potrivit Ordinului Preşedintelui ANAF, o persoană putea introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, în anumite limite cantitative – cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

Pe lista de 22 de produse se află produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete.

Potrivit autorităţilor vamale, măsurile restrictive au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele ANAF ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în ţară de călători, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră conduc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.