Şoferii care nu plătesc amenda în 3 luni, chiar dacă au contestat-o, se aleg cu permisul suspendat

Şoferii amendaţi vor trebui să achite contravenţia chiar dacă o contestă în instanţă, iar dacă nu dau banii în termen de 90 de zile vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii, prevede proiectul Ordonanţei de Urgenţă de modificare şi completare a Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier, n.r.), postat, vineri, în dezbatere publică, pe site-ul MAI. Cei interesaţi pot să-şi exprime punctul de vedere sau să facă sugestii în termen de 10 zile.

După articolul 103 se introduce un articol nou, 103.1, care va avea următorul cuprins: “Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă (OUG nr. 195/2002, n.r.), în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal”, se arată în proiect.

Noul articol 103.1 prevede, la alineatul (2), că “Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule prevăzută la alin. (1) încetează în următoarele situaţii:
a) la data prezentării dovezii achitării amenzii la sediul serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta;
b) la data achitării amenzii contravenţionale în condiţiile art. 28 alin. (3) din OUG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările
ulterioare;
c) în termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitării amenzii printr-o altă modalitate decât cele prevăzute la lit. a) şi b) la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta”.

La Art. 109, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (7.1), cu următorul cuprins:

,,Odată cu constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii, în situaţia în care plata acesteia nu se face pe loc, agentul constatator completează în procesul verbal şi înştiinţarea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule.”

După alin. (8) al Art. 109 se introduce un nou alineat, alin (8.1), cu următorul cuprins:

,,Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (3) din OUG nr. 2/2001, amenzile aplicate cetăţenilor străini sau cetăţenilor români cu domiciliul sau, după caz, reşedinţa în străinătate, ori celor aplicate cetăţenilor români pentru fapte  săvârşite pe teritoriul altor state în condiţiile în care se cere transferul executării sancţiunii amenzii, se  fac venit integral la bugetul de stat.”

Numai 35% din amenzi sunt achitate, deşi doar 2% sunt contestate

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a carei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Cu toate acestea, numai 2% dintre amenzi sunt contestate în instanţă, dar partea gravă este că doar 35% dintre cei amendaţi îşi achită sancţiunile, potrivit oficialilor Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române.

Prin noile modificări, plata amenzii nu va fi suspendată prin simpla contestare a sancţiunii, decât în situaţia în care instanţa de judecată, la cererea contravenientului, dispune suspendarea până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile, “în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente”.

“Cererea de suspendare se va judeca de urgenţă, cu citarea părţilor”, se arată în proiectul de OUG.

Dacă, pe lângă amendă, contravenientul a fost sancţionat şi cu suspendarea dreptului de a conduce, prin contestarea în instanţă, executarea acestei sancţiuni complementare va fi suspendată până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile.

Dacă este menţinută măsura suspendării dreptului de a conduce, serviciul poliţiei rutiere competent îl va înştiinţa pe titularul permisului cu privire la data începerii suspendării şi durata acesteia, în termen de 30 zile de la data comunicării dispozitivului hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.

La rândul său, şoferul va avea obligaţia să se prezinte la serviciul Poliţiei Rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere, în termen de 15 zile de la data înştiinţării.

Neprezentarea la Poliţie în termenul prevăzut va atrage majorarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce cu 30 de zile, se mai spune în proiect.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Da…poliția rumena și statul roman nu mai știu cum sa mai aducă cat mai repede bani în bugetul tarii decât prin abuzuri repetate asupra poporului roman și așa sărac lipit cum este el în prezent. Rușine. .rușine. de unde atata!

  2. traim in romania si trb sa suportam abuzurile politiei de fiecare data cand iesim in trafic,politia romana nu vegheaza asupra traficului din romania ci vaneaza in traficul din romania,am ajuns de rasul europei……politia romana continua sa ne faca de rusine in UE,rusine politiei romane si statuilui roman care fura de la popor pentru a putea acoperii campaniile deputatilor…etc.asa cum am mai mentionat maui sus ,,traim in romania si asta ne ocupa tot timpul,, RUSINE STATULUI ROMAN SI POLITIEI ROMANE

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.