Şova modifică Legea parteneriatului public-privat (PPP)

1

Dan Şova vrea să schimbe legea parteneriatului public-privat (PPP), după ce a discutat cu reprezentanţii organizaţiilor investitorilor străini din România pe această temă şi a admis că actuala lege a PPP “nu este suficient de bună, întrucât, în loc să dea libertate, a creat o procedură extrem de sofisticată”. Ministrul delegat a anunţat joi seara, la emisiunea “Prim Plan” de la TVR1, că vineri va avea pe masă un proiect de lege nouă, realizat cu sprijinul fostului ministru al Finanţelor, Mihai Tănăsescu, iar actul normativ “va da posibilitatea ca aceste parteneriate chiar să se poată face”. După ce documentul va fi discutat cu toate instituţiile competente, va fi trimis spre avizare Comisiei Europene.

“Actuala lege a parteneriatului public-privat nu este suficient de bună. Mi-am susţinut ideea, m-am întâlnit cu organizaţii ale investitorilor străini în România, cu American Chamber. Ieri (n.r.: miercuri), am avut o întâlnire foarte bună cu Consiliul Investitorilor Străini. Toată lumea împărtăşeşte acest lucru. Mâine (n.r.: vineri) voi avea pe masă un proiect de lege nouă pentru PPP, care să dea posibilitatea ca aceste parteneriate chiar să se facă”, a precizat Dan Şova.

El a adăugat că “problema este că actuala lege, în loc să dea libertate contractuală, libertate de mişcare între autorităţile centrale şi companiile private, a creat o procedură extrem de sofisticată, extrem de complicată, cu foarte multe bariere administrative, şi fixă”.

“Or, parteneriatul public-privat trebuie să fie o procedură mai relaxată puţin, care să dea posibilitatea improvizaţiei, astfel încât proiectele să fie finanţate de bănci”, a spus Şova, fără să dea explicaţii mai concrete.

Sprijin de la Tănăsescu

Ministrul delegat a precizat că acest proiect de lege a fost făcut cu sprijinul lui Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii .

“Am încercat să facem o lege şi nu am făcut-o de capul nostru. Ne-am bucurat de sprijinul fostului ministru de Finanţe, Mihai Tănăsescu, care a avut amabilitatea, fără să ceară bani Guvernului României, să ne trimită 5 specialişti care au stat 3 zile în Guvern şi au muncit cu oamenii de la mine din minister pentru această lege. Le-au arătat toate problemele care s-ar putea ridica în parteneriatul public-privat, ţinând cont de calitatea noastră de membru al UE. Vom fi sprijiniţi cu expertiză de Consiliul Investitorilor Străini, de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În această după-amiază (n.r.: joi) m-am întâlnit cu şeful IFC şi cu divizia de consultanţă a Băncii Mondiale şi au acceptat să ne sprijine”, a mai spus Dan Şova.

“Comisia Europeană are întotdeauna ultimul cuvânt”

El a precizat că proiectul va fi ulterior dat “consultanţilor, marilor investitori, consiliilor judeţene, ministerelor şi, când va fi gata un proiect final, acesta va fi trimis Comisiei Europene”.

“Îl vom primi, îl vom da la consultanţi, marii investitori, BEI, BERD, IFC, Consiliul Investitorilor Străini şi la oricine mai vrea să ne ajute, o vom înainta Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, Uniunii Naţionale a Municipiilor şi celei a Comunelor, o vom trimite Finanţelor, Economiei, Transporturilor, Justiţiei, Guvernului. După ce îşi spune toată lumea părerile, introducem modificările, avem un plan final şi noua lege o trimitem la Comisia Europeană, pentru că, în materie de parteneriat public-privat, Comisia are întotdeauna ultimul cuvânt. Cu ultimul cuvânt şi agreement-ul Comisiei o facem proiect în Guvern şi o băgăm în Monitorul Oficial”, a conchis ministrul marilor proiecte.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Cum adica legea parteneriatului public privat este facuta de asa zisii investitori STRAINI!? Care, mai mult, “ajuta astfel acest guvern”, acest ministru care pare cel putin inconstient pe langa faptul ca habar nu are de nimic. Poate trebuie sa le si multumim. Deci banii publici printr-o noua lege mai “relaxata” se vor strecura in buzunarele strainilor care fac si legile in tara noastra dupa cum le convine!
    Tanasescu isi trimite oameni la minister cu amabilitate ca sa-i puna acestui impostor lege dupa cum vor interesele particulare nu ale natiunii. Ministrii de la noi sunt slugi ale intereselor straine si executanti obedienti ai UE. Au ingenunchiat de tot tara noastra.
    Dar mai avem noi o Tara a noastra?! Sa fie blestemati neam de neamul lor in vecii vecilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.