Statul nu mai finanteaza stocurile minime de carburanti, petrolistii trebuie sa le asigure exclusiv

Stocurile minime de carburanti, care trebuie asigurate anual, vor fi constituite in 2012 exclusiv din fondurile companiilor petroliere, statul urmand sa nu mai finanteze aceasta operatiune. “In scopul degrevarii bugetului de stat de costurile aferente constituirii stocurilor minime, in anul 2012 obligatia de constituire a acestora revine exclusiv operatorilor economici in domeniu”, se argumenteaza in nota de fundamentare a unei Hotarari de Guvern elaborata de Ministerul Economiei.

Pana in 2010, stocurile erau asigurate in proportii egale de companiile petroliere si de Guvern. Din 2010, procentajul contributiei companiilor la finantarea stocurilor a crescut de la 50% la 70%.

Romania, la fel ca toate statele din blocul comunitar, si-a asumat fata de Uniunea Europeana angajamentul de a constitui stocuri minime de titei si produse petroliere in mod etapizat, pentru o perioada de zece ani, incepand cu anul 2002. Astfel, 2012 este ultimul an in care Romania are obligatia realizarii stocurilor.

Cantitatile care trebuie stocate anual se stabilesc pe baza consumului de produse petroliere realizat in anul precedent.

Pentru acest an, Guvernul a stabilit stocul minim de carburnati si produse petroliere la 795.000 de tone, din care 567.000 tone de benzina. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.