Statutul parlamentarilor este neconstituţional

După 5 ore de dezbateri, judecătorii Curţii Constituţionale au decis, miercuri, că Statutul parlamentarilor este neconstituţional. Astfel, senatorii şi deputaţii care primesc de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) decizie de incompatibilitate au termen să conteste în justiţie 15 zile, şi nu în 45 de zile, aşa cum au modificat ei noul statut, la propunerea liberalului Tudor Chiuariu. Totodată, CCR a declarat neconstituţional articolul referitor la conflictul de interese, unde se prevede că trebuie prezentate probe concludente parlamentarilor pentru a vota revocarea colegului lor. Sesizarea la CCR a fost făcută de PDL în comun cu PPDD.

Crin Antonescu, preşedintele Senatului, a argumentat că acest privilegiu introdus în statut pentru parlamentari a fost decis deoarece aleşii nu sunt asimilaţi funcţionarilor publici. El a anunţat însă că proiectul va fi modificat aşa cum a decis CCR.

Potrivit procedurilor, articolele din Statut declarate neconstituţionale vor fi modificate, apoi proiectul va reveni în plen pentru votul final.

În sesizarea către CCR, reprezentanţii PDL au arătat că în tot Dreptul românesc şi în tot Dreptul internaţional nu există un termen pentru contestare de 45 de zile, ci unul de 15 zile, aşa cum se prevedea anterior introducerii acestei modificări.

Astfel, temeiul în baza căruia s-a atacat Statutul parlamentarilor se referă la articolul 16 din Constituţie, care prevede că în România nu există privilegii şi că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi că nimeni nu este deasupra legii.

Amintim că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat Legea privind statutul parlamentarilor, ci a retrimis actul normativ spre reexaminare, Parlamentului, invocând  încălcări constituţionale la capitolul incompatibilitate şi conflict de interese.

Comisia parlamentară pentru statutul senatorilor şi deputaţilor a operat modificările propuse de şeful statului, numai că a adăugat în lege acea prevedere cu 45 de zile. A doua oară, şeful statului nu ar mai fi avut dreptul să retrimită proiectul la reexaminare. Însă PDL şi PPDD au atacat viitoarea lege la Curtea Constituţională, iar verdictul este cel anunţat.

La rândul său, Comisia Europeană a solicitat, în raportul suplimentar pe Justiţie, întocmit în cadrul MCV, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.